Sverige har blivit Fadis andra hemland

– Jag valde inte att flytta till Sverige, det var kriget som tvingade mig. Om inte kriget kommit hade jag aldrig flyttat från Syrien. Jag längtar tillbaka och jag är stolt över att vara syrier. Men nu har Sverige blivit mitt andra hemland.

Orden kommer från Fadi Gergis som kom till Sverige för snart fyra år sedan – något som han beskriver som livets resa.

17 december 2018 09:32

Sommaren 2016 publicerade Eskilstuna-Kuriren åtta unga flyktingars egna berättelser om sina hemländer, flykten till Sverige, livet här och sina tankar om framtiden. Berättelserna hade de skrivit själva som en skoluppgift på introduktionsprogrammet på S:t Eskils gymnasium.

Fadi Gergis är en av dem. Han berättade om fasorna i krigets Syrien, om den skrämmande flykten genom Europa, om stödet här i Sverige och om sitt stora mål – att bli ingenjör. Ett mål och en dröm som föddes när han fortfarande bodde i Syrien, och som han fortfarande har. För att hans hemland Syrien ska känna stolthet över honom, och för att tacka sitt nya hemland Sverige.

– Om man har moral, tar ansvar och jobbar då kommer man att lyckas i Sverige, säger han. Så är det inte i alla länder. Där kan man hamna i svårigheter ändå, trots att man sköter sig.

När han läser det han skrev då – för nästan två år sedan – väcks starka känslor. Glada minnen från hemlandet, men också de starka minnena från flykten.

– Det var skittufft, säger Fadi Gergis. Nu när jag vet skulle jag nog inte göra om samma sak. Samtidigt var det värt det, för att få komma till Sverige.

TV ► Eskilstuna-Kuriren mötte Fadi Gergis 2016 då han berättade om hur han ryckts upp från sitt hem, sin skola, sin stad och sin familj:

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Österman

Ämnen du kan följa