SVT sänder live från Eskilstuna om slöjförbud

På torsdag kväll sänder SVT:s debattprogram Opinion live direkt från S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.

Ämnet: slöjförbud i grundskolan.

27 mars 2019 19:20

I förra veckan meddelade Moderaterna i Eskilstuna och Nyköping att de vill utreda om det går att förbjuda slöja på barn som går i förskolan och grundskolan.

Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna sa till tidningen att ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Eskilstuna ska komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång.

– Det handlar om att barn ska få möjlighet att vara barn. När du är vuxen kan du själv bestämma hur du vill ha det, sa han.

Egentligen vill de lokala Moderaterna att riksdagen ska utreda frågan om slöjförbud. Men i väntan på att detta sker vill partiet att de två kommunerna ska undersöka om det går att införa ett förbud.

Utspelet fick stor uppmärksamhet, lokalt i länet såväl som i riket. SVT:s debattprogram Opinion live har därför valt att fokusera på frågan och kommer under torsdagskvällen att sända direkt från S:t Eskils gymnasium.

– Ett 40-tal personer kommer att närvara, bland annat Jari Puustinen och Abd Al Haqq Kielan, imamen vid stora moskén i Eskilstuna, säger Eskil Lundgren, redaktör för Opinion Live.

Medverkar gör även Ilham Mahmood, MUF-ordförande i Sörmland samt socialdemokraten Maria Alias som nyligen grundade S-föreningen för jämställdhet emot hedersförtryck/våldsbejakande extremism.

Opinion live sänds på torsdag klockan 22 i SVT1.

[scribble path="/event/2863450/30029"]

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Skärlund