Terminsstarten kan bli dyr för barnfamiljer

Svenska föräldrar planerar att spendera i snitt 1 708 kronor på inköp till skola och förskola inför hösten. Det visar en ny undersökning.

‒Det läggs ganska mycket pengar på hösten, säger Monica Johansson på Polarn och Pyret i Eskilstuna.

27 juli 2017 17:18

1 708 kronor kostar höstens skolstart per barn. Föräldrarna uppskattar att de kommer köpa kläder, skor och utrustning till barnen. Det visar en undersökning som Blocket har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Fler än varannan förälder, 55 procent, uppger att de inte köper någonting begagnat inför terminsstarten.

‒Många betalar nypris för kläder och skor till barnen, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Monica Johansson är butikschef på Polarn och Pyret i Eskilstuna. Hon berättar att butiken har många kunder som handlar inför skolstarten. De köper framför allt ytterplagg som till exempel regnkläder och stövlar. Det säljs även en hel del jeans.

Det förekommer att föräldrar till barn som ska börja förskolan har med sig listor till butiken som de fått från förskolan på vad barnen ska ha för någonting. .

‒Det är mest regnkläder som de har till förskolan. Sedan är det skalbyxa, skaljacka, gummistövlar. Det är mycket sånt, säger Monica Johansson.

Många av butikens kunder är föräldrar till barn som ska börja förskolan.

‒Börjar du på förskolan går det åt väldigt mycket grejer. Där vill man ha bra grejer så att man vet att barnen är varma och torra. Så man spenderar nog ganska mycket pengar på det. Sedan är det så att du ska ha nästan dubbelt av väldigt mycket saker. Du ska ha en del grejer hänga på förskolan och sedan ska du ha grejer hemma också. Hösten är dyr i förhållande till våren när det gäller ytterkläder.

Enkät: Hur mycket pengar handlar ni för inför höstterminen?

Mest sökta plaggen på Blocket de senaste 30 dagarna:

1.Overall

2.Gummistövlar

3.Regnkläder

4.Skor

5.Klädpaket

6.Skaljacka

7.Regnställ

8.Jacka

9.Ull

10.Babykläder

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe

Ämnen du kan följa