Torshälla – den sköna båtstaden. Så löd rubriken på en bilaga till Eskilstuna-Kuriren i maj 1981. Då fanns ett tusental båtar i hamnen och längs kanalen. 

Eskilstunabon Tess Karlsson har spenderat mycket tid bland båtarna i Torshälla och återvänder ofta till hamnen tillsammans med sina barn. Men den senaste tiden har hon noterat att barndomens favoritplats tappat lite av sin glans.

– Jag har alltid njutit av att komma dit och sitta på kajen. Känna dofterna, se båtarna som kommer puttrande och minnas tillbaka när jag var ung och frisk. Men det har blivit mer och mer skit runt hamnen och många båtar ser övergivna ut. Nu senast såg vi fem båtar som var helt under vattnet och ytterligare en som höll på att sjunka, säger hon.

Artikelbild

| Eskilstunabon Tess Karlsson hör till dem som spenderar mycket tid i Torshälla hamn. Hon upprörs över mängden övergivna och trasiga båtar som numera ligger i kanalen.

Hon oroas över att båtarna ska släppa ut olja och andra gifter som kan påverka djurlivet och frågar sig vad turister som kommer till Torshälla ska tänka när de ser platsen.

– Torshälla är ett fint litet samhälle. Därför känns det extra sorgligt att se hur människor skräpar ner. Man undrar varför inte kommunen gör något.

På kommunen är man väl medveten om situationen och arbetar på en lösning. Det säger Tony Käll, tillförordnad enhetschef på Kultur och fritid, Arenor och scener.

– Problemet är att vi har haft båtar som lämnats kvar i vattnet vintertid. Vi har inte lyckats se till att alla båtar blivit upptagna, säger han.

Artikelbild

| "Miljökontoret har gjort bedömningen att det i nuläget inte finns någon risk", säger Tony Käll angående eventuellt läckage från de båtar som sjunkit i kanalen..

Enligt Tony Käll rör det sig i dagsläget om ett tiotal båtar. Kommunen har ringt och skickat brev till ägarna med uppmaningar om att plocka upp båtarna. Ett problem är dock att vissa av båtarna tycks ha dumpats i kanalen.

– Vi har båtar som inte ligger på någon plats och där det saknas kännedom om ägare. Med båtar som har dumpats måste vi leta reda på ägaren och det är inte lika lätt som med en bil. Därför tar det lite tid.

Artikelbild

| Enligt kommunen är flera av de sjunkna båtarna i kanalen övergivna och ägaren okänd.

Vilka åtgärder tar ni till i de fall där ni känner till vem som äger båten?

– Vi tittar över avtalen för att se vad vi kan ställa för krav. Det skulle kunna handla om att de får bekosta att vi plockar upp båtarna. Vi tar hjälp av juridiken för att se exakt vad vi får och inte får göra.

Artikelbild

| Enligt Tony Käll, ansvarig på kommunen, undersöker man vilka krav man har möjlighet att ställa på båtägare som lämnat sina båtar längs kanalen.

Bedömer ni att det finns risk för läckage från någon av båtarna?

– Miljökontoret har gjort bedömningen att det i nuläget inte finns någon sådan risk.

Kommer det här vara löst när båtsäsongen drar igång?

– Vi jobbar på problemet. Det kommer lösa sig, men exakt när kan jag inte svara på.