Bolag från flera olika branscher toppar Affärs- och kreditinformationsföretaget UC:s senaste lista över kommunens främsta lok. Det handlar om bolag som anses betyda extra mycket för Eskilstuna och klarar uppställda krav som bland annat: Omsättning, marginal, antal anställda och soliditet. Utöver dessa kriterier ska bolaget haft verksamhet i minst tio år, ha en godkänd riskklass och visa tillväxt.
Tidningen har tagit tempen på ett av bolagen som återfinns på listan.
– Vi kunde inte växa mer i våra gamla lokaler och för oss var bygget av vår nya anläggning en jättesatsning, säger Tumbo Husvagnars vd Jan Östling.
Familjeföretaget som startades av hans föräldrar, Sune och Birgit Östling 1965, låg tidigare ett par kilometer längre bort i centrala Tumbo. I dag driver han det vidare tillsammans med hustrun Cecilia Östling och dottern Linnea Östling.
– Vi ville ligga nära E 20 och hade tittat på den här marken en längre tid. 2009 kom vi överens med säljaren och köpte inledningsvis 40 000 kvadratmeter skogsmark. Vi funderade länge på hur vi ville utforma lokalerna så att det skulle bli en anläggning som tilltalade kunderna. Det ska upplevas familjärt och ombonat – inte som i en bilhall. Det slutade med att Linnea ritade det mesta, säger Jan Östling.
Hösten 2016 flyttade verksamheten till de nybyggda lokalerna, som med sina 7 500 kvadrat är Nordens största husvagns- och husbilsbutik. Under taket ryms drygt 100 fordon och utomhus ytterligare 300 fordon till försäljning. I lokalerna ryms förutom försäljning av nytt och begagnat också butik, verkstad, kundmottagning, tvätthall, kundkafé och lånekontor. Investeringen i anläggningen gick på cirka 50 miljoner kronor, som företaget finansierat med egna medel. Företaget siktar på fortsatt expansion och kommer inom kort dubbla sin befintliga anläggningsyta.
– Vi vinner mycket på att vi kan visa ett brett sortiment och det kräver en hel del plats, säger Jan Östling.
Så sent som förra året utsågs Tumbo Husvagnar till Årets företagare i både Eskilstuna och Sörmland. Innan dess har Dagens industri två år i följd utnämnt bolaget till ett av Sveriges Gasellföretag.
– Hit kommer kunder från hela landet och vi är ett stort dragplåster till kommunen. Många som handlar eller servar här stannar någon natt i Eskilstuna och vi upplever ett växande behov för ställplatser i närområdet, säger Cecilia Östling.
Mellan bokslutet 2015–2017 dubblade Tumbo Husvagnar omsättningen från 179 miljoner kronor till 358 miljoner. Förra årets bokslut håller som bäst på att sammanställas och kommer även det slå föregående år.
Sedan några månader har företaget blivit auktoriserad som en Fiat professional-verkstad.
– Det innebär att vi nu även kan utföra alla typer av motorrelaterade arbeten och kan erbjuda kunden en komplett service till sin husbil. Det är ett klart lyft, säger Linnea Östling.
Bolaget har 50 heltidsanställda och nu under högsäsong ytterligare cirka 15 medarbetare.
– Inför den här satsningen sökte vi nya medarbetare inom flera funktioner och de senaste tre åren har personalstyrkan ökat med totalt 20 nya medarbetare, säger Cecilia Östling.
Det stigande intresset för husvagnar- och husbilar tror de beror på ett lågt ränteläge i kombination med att det utgör en relativt hållbar semesterform.
– Jag tror att det ger många en frihetskänsla, och camping på det här sättet är både ekonomisk och miljövänlig i jämförelse med charterflyg eller kryssning, säger Jan Östling.