Trafiknykterhetens dag: "Väldigt många kontroller"

Under tisdagen uppmärksammades Trafiknykterhetens dag. Polisen i Eskilstuna och Strängnäs hårdsatsade med ett stort antal extra trafikkontroller.

14 maj 2019 21:26

Ungefär 80 personer. Så många dödas varje år i Sverige till följd av rattfylleri. Det motsvarar ungefär 30 % av alla som omkommit i trafiken de senaste åren. Ytterligare ett 1 000-tal beräknas varje år skadas allvarligt. Samtidigt är mörkertalet stort. Trafikverket bedömer att i var femhundrade bilist kör påverkad av alkohol eller droger. För att uppmärksamma alla de som mister livet och skadas svårt genomförs varje år Trafiknykterhetens dag. I Eskilstuna och Strängnäs med omnejd var polisens aktivitet på vägarna under tisdagen mer omfattande än vanligt.

– Vi har gjort väldigt många trafikkontroller under dagen. Vi försöker se till att så många poliser som möjligt tar sig ut och genomför kontroller, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna vid lunchtid under tisdagen.

Trafiknykterhetens dag är en nationellt samordnad insats som genomförs av polisen i hela landet. I Strängnäs var just nykterhetskontroller något som utlovades i polisens medborgarlöfte 2019. I Eskilstuna lät man i sin tur medborgarnas önskemål delvis ligga till grund för kontrollernas placering.

– Vi har tidigare frågat folk på sociala medier vilka platser de tycker är aktuella och har tagit hänsyn till de platser folk har pekat ut. Vi ser till att vara synliga och kommunicerar med folk vi stannar. Att snacka med folk är ett grundläggande förhållningssätt. Medborgarna vill ha en synlig polis.

De utökade kontrollerna runtom i kommunerna fortsatte under hela dygnet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Uggla