Tre akuta vattenläckor i Eskilstuna – EEM om läget: "Vi behöver samla styrkorna"

Tre akuta vattenläckor har uppstått på ledningsnätet i Eskilstuna. Två har lagats men vid det sista drabbade området kommer vattnet stängas av i kväll då läckan hanteras.

– Vi har haft tre läckor i dag, som uppkommit samtidigt, så vi behöver samla styrkorna och beta av läckorna vartefter, sade Andreas Bander på Eskilstuna Energi och miljö på torsdagseftermiddagen.

10 januari 2019 11:18

På torsdagen uppstod tre vattenläckor på ledningsnätet i Eskilstuna. Det kalla vädret tros vara orsaken.

– Det är väl det vi kan tro att det beror på. Nu har kylan slagit till och då rör sig marken, säger Andreas Bander, distributionschef för vatten och avlopp på Eskilstuna Energi och miljö (EEM).

Av de tidigare tre läckorna återstod en under torsdagskvällen. Det handlar om Västermo där flera adresser omfattas av läckan. Här kommer vattnet stängas av klockan 20 på torsdagskvällen och arbetet med att laga läckan kommer ske under natten till fredag. Under tiden som arbetet pågår ställs det ut en vattensläpkärra, på Ringvägen 35.

EEM:s prognos är att läckan ska vara avhjälpt till klockan 05.00 på fredagsmorgonen.

UPPDATERING:Prognosen visade sig stämma. Nu är även läckan i Västermo åtgärdad.

Det finns en anledning till att läckan i Västermo fått vänta.

– Vi har haft tre läckor i dag, som uppkommit samtidigt, så vi behöver samla styrkorna och beta av läckorna vartefter. Vi kan inte jobba på alla samtidigt, säger Andreas Bander.

Hur omfattande är läckorna?

– Till antalet är det ungefär 20 hushåll som berörs vid Stora Sundby, Alberga. I mängder vatten är det inte jättestora mängder så det är inte akut på det sättet.

De övriga vattenläckorna uppstod i Ärla samt i Borsökna – men de är båda lagade.

Flera adresser i Borsökna påverkades av den akuta vattenläckan på ledningsnätet och vattnet stängdes av klockan 08.30. En vattensläpkärra ställdes ut på Mandelvägen till de berörda. Klockan 15.30 hade läckan åtgärdats, enligt EEM.

Läckan som uppstod i Ärla på torsdagsmorgonen åtgärdades också tidigare på torsdagen.

Så sent som i tisdags var Eskilstuna Energi och miljö tvunget att göra liknande insatser då två akuta vattenläckor uppstått på ledningsnätet. Då var det Slagsta och Djurgårdsområdet som drabbades.

Här är adresserna som berörs av vattenläckorna

Borsökna (lagad):

• Mandelvägen 1-20 och Kryddvägen 21

Västermo:

• Ringvägen 27-47 och 32-52 samt Hammargårdsvägen 1

Ärla (lagad):

• Tallvägen 1, Svanäsvägen 11-17, Bryggarvägen 3-9 och 10-14 samt Granvägen 3-5 och 4-6

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Hölne