TV: Elmer och Edwin hyllas för hjälteinsatsen på Nybron i Eskilstuna

Bröderna Elmer och Edwin Jokinen från Torshälla hyllas som hjältar. När andra bara gick förbi den skadade och chockade mannen på trottoaren tog de sig an honom.

‒Vi hjälpte honom, och det skulle vi göra igen, säger de.

19 januari 2018 06:12

Det var en eftermiddag i början av december. Elmer, 10, och Edwin, 11, hade varit med en kompis nere på stan efter skolan och var på väg hem till sin mormor på Norr.

När de kom till Nybrons södra brofäste vid Hamngatan fick de se en äldre man ligga på stenläggningen nära den lilla trappan ned mot Nybroparken. Bredvid honom låg en demolerad rollator.

[map type="google-maps" lat="59.37308011510839" long="16.515063643455466" zoom="16" view_type="roadmap" marker="true"]

Först svarade han inte, han var ganska chockad.

Elmer Jokinen

Bröderna stannade upp. Först tvekade de att gå fram till mannen, men när de såg hur andra människor inte ägnade honom någon uppmärksamhet blev de illa berörda och beslöt sig för att hjälpa honom.

‒Vi frågade honom vad som hade hänt. Först svarade han inte, han var ganska chockad tror jag. Sen sa han 'tre män, tre män'. Det upprepade han hela tiden. 'Tre män, tre män', berättar Elmer.

Bröderna uppfattade det som att mannen försökte berätta att han hade blivit överfallen. Men han fick inte ur sig mer än så.

‒Då hjälpte vi honom att sätta sig upp. Vi försökte sätta tillbaka hjulen på rollatorn så att den skulle bli åkbar. Hjulen var buckliga, och korgen var som sparkad på, berättar Elmer.

Elmer och Edwin försökte prata mer med mannen, som verkade ha rejält ont.

‒Han sa 'aj' och satt med ena handen på ryggen. Vi frågade om vi skulle ringa ambulans, men han ville inte det, berättar de.

Vi vet inte vem han är.

Elmer Jokinen

Efter en liten stund reste sig mannen och gick därifrån. Pojkarna tyckte att han såg tacksam ut.

‒Vi har inte sett honom efter det, och vi vet inte vem han är. Bara att han kanske är 70-80 år gammal. Han hade som en svart rock på sig då, säger Elmer.

Exakt vad som hade hänt mannen den där eftermiddagen i december är det sannolikt bara han själv och de eventuella gärningsmännen som vet. Eskilstuna-Kuriren har bett polisen gå igenom samtliga anmälningar från det aktuella området under de första veckorna i december utan resultat. Händelsen är sannolikt inte polisanmäld, varken den dagen eller i efterhand.

Gud, vilka respektlösa människor som bara går förbi. Det var ganska mycket folk som gick här.

Edwin Jokinen

Alldeles oavsett gjorde Elmer och Edwin Jokinen från Torshälla det som ingen annan förbipasserande gjorde. De hjälpte mannen upp, lagade hans rollator och satt kvar med honom tills han själv valde att gå därifrån. För det hyllas de nu i Aftonbladets "Svenska hjältar".

Pojkarna tvekar inte att rycka in fler gånger, och tycker det känns konstigt att ingen annan gjorde det den här gången.

‒Gud, vilka respektlösa människor som bara går förbi. Det var ganska mycket folk som gick här, säger Edwin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Holmberg