Ungdomar dömda till fängelse för grov misshandel

Det blev fängelse för tre av de ungdomar som åtalats för grov misshandel av en äldre man i november förra året. Den fjärde som åtalats frias.

17 juni 2019 15:48

Det var den 12 november förra året som en 67-årig man utsattes för en brutal misshandel i sitt hem i Eskilstuna. Fyra ungdomar, en 22-årig kvinna och tre män varav två var i 20-årsåldern och den yngsta 15 år, åtalades i början på maj.

Nu har Eskilstuna tingsrätt meddelat dom i målet. 15-åringen frias helt medan de andra tre i gänget döms till fängelse.

Den 22-åriga kvinnan och en 23-årig man döms till fängelse i tre år, medan en 20-årig man döms till fängelse i två år och fyra månader. Alla tre döms för grov misshandel och grov stöld.

Det var alltså den 12 november som den 67-årige mannen misshandlades svårt i sitt eget hem dit ungdomsgänget begett sig, påverkade.

Så fort mannen öppnade dörren slogs han till golvet och fick ta emot både sparkar och slag.

Åklagaren Immanuel Winberghs teori var att gänget hade misshandlat fel man. De var ute efter en person som de misstänkte var pedofil, som skulle ha chattat med unga i syfte att ha sex och bestämde sig för att ta saken i egna händer. Men de riktade in sig på helt fel person.

– På grund av flera olyckliga omständigheter hamnade de åtalade utanför målsägandens dörr i tron om att han var någon annan, sa Immanuel Winbergh till Eskilstuna-Kuriren när åtalet kom.

Detta var något som 23-åringen reflekterade över under rättegången.

Från domen: "Med tanke på att det verkar vara fel brottsoffer är det väldigt tråkigt och ångerfyllt. Att han fick reda på att det var fel person gjorde att han erkände".

Den drabbade 67-åringen berättade om skräcken han kände vid misshandeln – och efteråt. Ungdomarnas sinnesstämning beskrev han som "ett raseri utan motstycke". En försökte bryta hans arm, berättade han. Efter händelsen är inget sig mer likt och han lever i en ständig rädsla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg