Uppmärksammad rättegång inleds i Eskilstuna

Under onsdagen inleds rättegången mot grundaren av Facebookgruppen "Stå upp för Sverige", Eskilstunabon Patrik Markström. Döms han riskerar han fängelse i 6 månader.

En av Sveriges största Facebookgrupper kommer att läggas ner.

En av Sveriges största Facebookgrupper kommer att läggas ner.

Foto: Lisa Hölne/Skärmdump

Eskilstuna2019-05-06 16:17

I mars meddelade kammaråklagare Marie Estberg att Patrik Markström åtalas för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor. Detta efter att han, i egenskap av administratör för gruppen, vid upprepade tillfällen undanlåtit att plocka bort grovt rasistiska inlägg.

"Stå upp för Sverige" startades 2017 till stöd för polisen Peter Springare dagarna efter att denne skrivit ett uppmärksammat Facebookinlägg där han påstod att invandrare ligger bakom majoriteten av alla brott som begås i Sverige.

Gruppen växte expolsionsartat och samlade efter bara en månad över 220 000 medlemmar. I takt med medlemsantalet växte också hatet, hoten och rasismen. I vissa fall var inläggen så grova att upphovspersonerna anmäldes och åtalades för hets mot folkgrupp – och så har det fortsatt.

Än i dag är det, med över 166 000 medlemmar, en av Sveriges största Facebookgrupper. Enligt föreningen Näthatsgranskaren stod gruppen för näst flest anmälda hatbrott 2018 med 78 anmälningar.

Patrik Markström meddelade i november 2017 att han lämnade över ansvaret till en annan administratör. Han stod dock även fortsättningsvis kvar som gruppens administratör.

I egenskap av just administratör anmäldes Markström för två år sedan av Näthatsgranskaren för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor. Enligt BBS-lagen, som den också kallas, är det nämligen inte bara den som själv skriver exempelvis rasistiska eller hotfulla kommentarer som kan dömas för brott. Även den som ansvarar för den digitala anslagstavlan där inlägget delas – i det här fallet Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" – kan fällas.

Den 8 maj inleds alltså huvudförhandlingen i det uppmärksammade fallet i Eskilstuna tingsrätt. Döms Markström riskerar han böter eller fängelse i upp till sex månader.

BBS-lagen har över 20 år på nacken men det finns fortfarande inga fällande domar. Sven Erik Alhem, förbundsordförande i Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, uttalade sig om fallet i samband med att åtal väcktes och konstaterade då att lagen är svårtillämpad men att målet är av stor principiell vikt.

– Jag tror att det här kan få stor betydelse framöver i andra ärenden. Om det blir överklagat och rent av går upp till Högsta domstolen kan målet bli prejudicerande och därmed vägledande i liknande mål i framtiden, sade han då.

Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor

Instiftades 1998 och kallas BBS-lagen efter engelskans Bulletin board system.

Avser en tjänst för elektronisk förmedling av meddelanden.

Den som tillhandahåller tjänsten är skyldig att förhindra spridning av bland annat olaga hot, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott och rekrytering till terrorverksamhet.

Gäller inte förmedling av meddelanden inom

en myndighet, företag eller koncern – eller andra bestämda mottagarkretsar.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!