Utredning mot Johanna Möller läggs ned

I november förra året slog medfångar på Ystadsanstalten larm om att Johanna Möller försökt förmå dem att mörda hennes mamma. Efter att kriminalvården polisanmält händelsen startades en förundersökning om stämpling till mord. Nu meddelar åklagaren att utredningen läggs ned.

11 mars 2019 12:55

Det var i november 2018 som två medfångar larmade personal på anstalten i Ystad, där Johanna Möller avtjänar sitt livstidsstraff, och uppgav att Möller försökt övertala dem att mörda hennes mamma. En förundersökning inleddes om stämpling till mord. En förundersökning som nu alltså läggs ned, något som besöksförbud mot Johanna Möller. Hon fick inte längre ha någon kontakt med mamman. Beslutet fattades sedan det framkommit att hon kontaktat mamman brevledes. Kontaktförbudet mot mamman påverkas inte av dagens besked om den nedlagda förundersökningen.

– Det ligger kvar och påverkas inte av detta. Jag menar att det fortfarande finns skäl att ha kvar. I en förundersökning gäller det att bevisa brott. Med kontaktförbudet är det en riskbedömning – inte bara för fortsatta brott utan även förföljelse och trakasserier som kanske inte i sig är brottsliga. Här finns skäl för kontaktförbud, helt klart.

För Johanna Möllers juridiska ombud Byron Törnström var beskedet välkommet och väntat.

– Hon har varit oskyldig från början, men det är skönt att det är klart. Jag tycker att det är helt rätt beslut. Det finns inga bevis. Det är ett ensidigt påstående om att en person skulle ha sagt något, vilket ligger nära till hands eftersom personen i fråga är dömd för brott. Hon är en enkel måltavla, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Uggla

Ämnen du kan följa