– Vi lever i ett samhälle där kunskap och utbildning sägs vara nyckeln till framgång. Men vi lever också i ett samhälle där många ungdomar i varje årskull misslyckas med att erövra denna nyckel, säger forskaren Göran Sidebäck.
Få lyckas
Tillsammans med kollegan Lars Sundbom har han tittat på hur det har gått för de ungdomar som gick ut grundskolan 1990 men inte fortsatt på gymnasiet.
– Många lågutbildade har försökt höja sin utbildningsnivå via Komvux men det är bara en mindre del som lyckas. Vid 26 års ålder har bara 10-13 procent lyckats uppnå gymnasiekompetens och vid 29 års ålder cirka 20 procent.
Den grupp bland de lågutbildade som det gått bäst för är de som tidigt kommit in på arbetsmarknaden.
– Bland dessa kan vi se att det går riktigt bra för vissa som till och med har högre inkomst än genomsnittet.
Problem vanligt
De ungdomar som varken studerar eller arbetar i slutet av tonårstiden hamnar ofta i ett fortsatt utanförskap även när de närmar sig 30-årsåldern.
– Det är vanligare med olika fysiska och psykiska problem och det är också den här gruppen som i störst utsträckning vänder sig till socialtjänsten för att få ekonomiskt bistånd. Det finns även en märkbar överdödlighet, särskilt bland unga män, säger Göran Sidebäck.
Forskarna slutsats är att samhället bör satsa mer på att få ut unga skoltrötta på arbetsmarknaden.
– Den ensidiga inriktningen på att till varje pris försöka pressa alla ungdomar genom gymnasieskolan borde ersättas med en mer flexibel syn där praktik och arbete ges större möjligheter. Man lär sig också genom att arbeta.