Youtube har stängt fyra kanaler med koppling till Granskning Sverige

Efter påtryckningar och larm om hot och trakasserier stängde Google ned det högerextrema hatkontot Granskning Sverige på Youtube. Nu står det klart att ytterligare fyra konton stängts av, det rapporterar DN.

8 mars 2018 16:32

Eskilstuna-Kuriren tog sig in i Granskning Sverige, GS, i början av 2017 och avslöjade hur det högerextrema hatkontot systematiskt spred fejkade nyheter genom att betala privatpersoner för att under falska identiteter spela in utvalda personer i smyg. Intervjuerna klipptes sedan om och högerextrema prator lades till.

Ett år senare har Google stängt trollfabrikens konto på Youtube efter stora påtryckningar från bland annat Expressen och Dagens Nyheter vars advokater blev hotade efter en anmälan om lagöverträdelser mot GS.

Efter att Youtube stängt ned kontot har GS öppnat ett nytt konto och fortsätter sprida sitt material. Dessutom ligger flera av kanalens andra konton kvar på Youtube. En del är relativt nya, som signaturen Granskning Sverige – praktikanten. Andra är flera år gamla.

Att kanalerna är en del av GS kan Eskilstuna-Kuriren visa. På en skärmdump från 2017, när Eskilstuna-Kuriren infiltrerade GS, syns några av kanalens underkonton. Erik Johansson, Arg norrlänning och Feministinspektionen är tre av dem.

Det aktiva kontot Feministinspektionen laddar upp klipp för GS:s räkning på Youtube där kanalen har runt 1900 följare. Nazistiska sajten Nordfront delar flitigt kontots material och Feministinspektionen är även en hängiven twittrare där följarskalan går upp till drygt tusen personer.

En av Granskning Sveriges ringare är Nina Drakfors som har en egen kanal i eget namn. Fabian Fjälling är mannen bakom de anonyma trollsamtalen.

”Jag är en del av Granskning Sverige och har arbetat anonymt som Erik Johansson i ett antal år. Efter ett misstag från mig själv är nu min identitet Fabian Fjälling ute och jag kan börja driva denna kanal som en ”vanlig” person med min riktiga identitet.”

Så beskrev Fabian Fjälling själv sin kanal, som hade 3 500 prenumeranter och dagligen delade material från GS.

Nina Drakfors är en av två som framträder med riktigt namn. Hon sade för ett år sedan att hon lämnat GS. Nu vägrar hon svara på frågan om sitt engagemang utan säger så här:

– Är det du från islamist-ekuriren? Hur ser eran redaktion på ”shariadomen”?

Fabian Fjälling har inte gått att nå för en kommentar. Inte heller Googles ansvariga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson