Skolverket kräver Eskilstuna kommun på 3,5 miljoner kronor

Skolverket kräver att Eskilstuna återbetalar pengar för statligt bidrag för att kommunen skurit ned på verksamheten samtidigt som man tagit emot bidrag. Totalt handlar det om 3,5 miljoner kronor som kommunen måste återbetala.

Skolverket begär 3,5 miljoner tillbaka av Eskilstuna kommun för det statliga bidraget - Likvärdig skola från 2018.

Skolverket begär 3,5 miljoner tillbaka av Eskilstuna kommun för det statliga bidraget - Likvärdig skola från 2018.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Eskiltuna.2019-06-27 10:55

I samband med utdelningen av statsbidraget Likvärdig skola för året 2018 har flera kommuner och huvudmän valt att minska sina kostnader. Skolverket kräver att Eskilstuna kommun återbetalar 3,5 miljoner av 12,4 miljoner i statligt bidrag. Anledningen enligt grundskolechef Hans Ringström är att Eskilstuna kommun 2016 inte hann söka bidraget för Lärarlyftet. Därför tillsköt kommunen egna pengar för att täcka kostnaderna.

– I det läget för att inte lärarna skulle drabbas kunde vi disponera om pengar inom barn- och utbildingsförvaltnnigen från ett tidigare överskott. Det var en engångssumma som kunde användas för att täcka förlusten. Men nu ligger detta oss i fatet och det känns som dubbel bestraffning, säger Hans Ringström.

För tre år sedan tappade kommunen statliga bidraget Lärarlyftet. Man planerade att skicka in ansökan, men hann inte signera dokumentet. Bidraget Likvärdig skola handlar om större likvärdighet i skolan.

–På det området har Sverige fått skarp kritik. Att som skola då välja att dra ned på den egna undervisningen är inte lämpligt. Det är en bra att Skolverket markerar mot de skolor som inte följer riktlinjerna, säger Helena Linge, förbundssekreterare på lärarnas riksförbund.

En annan anledning till kommunens situation är att Eskilstuna för två år sedan i sin budgetplan planerade för en ny friskola. Men skolverksamheten blev aldrig av. Hans Ringström är besviken på Skolverket då man här varit helt maktlös. –Vi hade hoppats på att det skulle räknas som särskilt skäl. Det hade varit skillnad om vi gjort en medveten sänkning av våra kostnader. Men så var inte fallet.

Skolan i Eskilstuna var väl förberedda på det krav från Skolverket om återbetalning. Enligt Hans Ringström är inga effektiviseringar inom den egna verksamheten planerade. – Vi har den här summan reserverad på ett balanskonto. Hade vi vid ett tidigare stadie vetat om en minskning på antalet skolor hade vi tidigarelagt utbyggnaden av skollokaler. Klassstorleken blev högre än planerad och den ekonomiska planeringen stämde inte överens med hur skolutvecklingen blev.

Helena Linge, förbundssekreterare på Lärarnas riksförbund, tycker det är bra hur Skolverket markerar mot de skolor som väljer att inte följa riktlinjerna. Tanken med bidraget är att försöka utjämna ojämlikheter och stärka likvärdigheten i skolan. Lärarnas riksförbund har länge känt av oron kring hur skolor i samband med att att man får bidrag drar ner på andra kostnader.

–Vi har länge känt oro kring de öronmärkta pengarna och det känns mindre roligt att få en sådan sak bekäftad när flera skolor missköter sig, säger Helena Linge.

Av huvudmän är det 651 stycken som sökt bidraget för likvärdig skola. Åtta har uppgett att de minskat de egna kostnaderna. Berörda huvudmän med krav på återbetalning är ALM Education AB, samt Eda, Eskilstuna, Gotlands, Huddinge, Luleå och Mörbylånga kommuner. Bidraget Likvärdig skola kan sökas av skolor för nya eller utökade insatser för grundskola och förskoleklasser. Det totala beloppet för Likvärdig skola låg 2018 på 1 miljard. I år har summan ökat och ligger på 3,5 miljarder. Skolverket har valt att gå vidare med att granska yterligare tio kommuner om de sänkt sina kostnader eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om