Solen lyser på Lena Hallengren när hon går raskt över gården mot entré 9 på Mälarsjukhuset i Eskilstuna med ett entourage chefer från regionen i släptåg. Ett antal stopp på sjukhuset står på dagordningen under förmiddagen innan det är dags för ministern att bränna vidare mot Botkyrka efter lunch.
Nu är vi på väg ner i källaren till ett av sjukhusets sekundärförråd för sjukvårdsutrustning. Valrörelsen rullar på i allt högre tempo. Under tisdagen fick Hallengren till och med anledning att knyta på sig joggingskorna, när hon deltog i KK-joggen i Katrineholm.
De 5,1 kilometerna var alldeles lagom långa, säger hon.
Hur är det nuförtiden med din hälsa efter sjukdomen?
– Jag mår jättefint, men man blir inte friskförklarad på en gång, säger hon och försvinner in genom entrédörren.
Nere i förrådet trängs diskmedel med stålull och plasthandskar på hyllorna. Vi får höra att sekundärförrådet redan hade tagits i bruk då pandemin slog till. Här inne finns utrustning för att försörja avdelningarna i huskroppen ovanför oss under 14 dagar.
Socialministern berömmer Sörmland för att ligga i framkant på området. Och även om två veckor är lite kort, enligt ministern, lovar cheferna på plats att ett nytt större omsättningslager är på gång och troligtvis kommer tas i bruk före årsskiftet.
– Det är så klart viktigt att bygga på det ytterligare. Jag ställde frågan och fick svaret att de jobbar för en månads lager och det tror jag är ungefär där man måste börja. Och Sörmland ligger bra till.
Känner du en oro sett till tillgången på utrustning inför en eventuell ny våg av Covid-19?
– Nej, det gör jag inte. Jag tror det kommer vara en ökning av Covid-19 i höst, men det är inte samma sak som att vi får den belastningen vi tidigare sett på vården med behov av skyddsmatriel.
Efter besöket i förrådet håller socialministen pressträff tillsammans med regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S). Vallöftet om en köfri vård i Sörmland framförs. Hallengren tror att det är viktigt att du får en fastställd tid för behandling, även om vården inte kan ges inom ramen för den lagstadgade vårdgarantin.
– Att veta när man lämnar besöket att det dröjer två eller tre veckor innan svar är något helt annat än att gå hem och vänta på ett brev i brevlådan. Det vet jag av egen erfarenhet.