Ett inlägg kan vara olagligt

Rollen som administratör för en Facebookgrupp är komplicerad. Administratörerna inte bara kan, utan måste i vissa fall ta bort inlägg.

9 april 2016 08:00

– Det är svårt att vara moderator för samtal på internet. Administratörerna har inte bara makt, utan en skyldighet också, säger Anders Carlsson, konsult på kommunikationsbyrån Kreafon.

– Man kan fråga sig hur de här grupperna kan ha 30 0000 medlemmar, medan en kommunal grupp kanske har 10 000 medlemmar. Men känslan av att "här kan jag äntligen få säga precis vad jag vill utan att någon kan komma och säga åt mig att det är fel" lockar, tror jag, säger Anders Carlsson.

Det är känslan av det vilda och okontrollerade som också gör att administratörerna är särskilt utsatta. I Sverige omfattas grupper som "Du vet vad som händer i Nyköping" av lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, bbs-lagen. Den säger att den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla, det vill säga administratören och Facebook i det här fallet, har skyldighet att ta bort meddelanden och inlägg om det innehåller till exempel uppvigling och hets mot folkgrupp.

– När folk går i gång på något är det som en snöboll som sätts i rullning. En professionell publicist ska veta hur man kan påverka för att hålla samtalstonen bra och förebygga aggressivt språk och eventuella olagligheter. Det krävs en del kunskap och pondus för att göra det och det är ganska allvarligt att några få administratörer ska ta hand om de största diskussionsforumen, säger Anders Carlsson och fortsätter:

– I framtiden kan det bli så att Facebook ställer högre krav på administratörerna och att administratörerna måste ta större ansvar. Jag kan tänka mig att till exempel journalister och kommuntjänstemän kommer att involveras mer i det här arbetet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa