Fågelsången och kvällssolens strålar lockar fram vårkänslorna mellan de faluröda väggarna i norr och Gripsholmsviken i söder, men den kalla jorden påminner om att det bara är april.
Det är svårt att föreställa sig den prunkande trädgården som brukar väcka besökarnas beundran om somrarna. De krispiga tulpanerna som just ska till att slå ut gör sitt bästa för att väcka minnet till liv. Men just nu är det grått och brunt i rabatterna och växtligheten håller låg profil.
Kryddträdgården har inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar, tycker Christina Stenberg från Callanderska gårdens trädgårdsgrupp.
– Vissa växter har spridit ut sig på bekostnad av andra, säger hon.
Hon blickar ut över några risiga övervintrare. De är på väg in i omklädningsrummet, medan några av deras fleråriga kamrater redan har fått på sig sommarskruden.
– Känner du? undrar trädgårdsdesignern Cecilia Widenflycht och begraver näsan i en liten bukett spansk körvel.
– Det luktar Kungen av Danmark, karamellerna du vet.
Hon berättar att den ormbunksliknande örten användes som sockersparare förr i tiden. Några kvistar plockar fram det söta i frukt och bär, vilket gjorde att en mindre mängd dyrt socker behövde användas i saftandet, syltandet eller bakandet.
Cecilia Widenflychts kunskaper kommer att förenas med det intresse som finns i trädgårdsgruppen, och resultera i något ätbart på Gripsholms värdshus.
– Jag har gått förbi hembygdsgården nästan varje dag sedan jag började här. En dag frågade jag vad de skulle göra av allt som blir kvar efter sommarsäsongen. De skulle bara rensa och kasta bort. Så då frågade jag om vi fick ta hand om det i stället, säger Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor som Gripsholms värdshus är en del av.
Men det var förra året. Inför 2014 års odling och trädgårdsskötsel har värdshuset tagit initiativ till ett utökat samarbete. Det går ut på att trädgårdsgruppen förser kockarna med de kryddväxter de behöver i matlagningen, mot ett bidrag som täcker hembygdsföreningens inköp av kryddväxterna.
Nu har kockarna lämnat sina önskemål. Cecilia Widenflycht har analyserat jordmånen och ska skissa på ett förslag för hur kryddgården ska utvecklas, innan trädgårdsgruppen kan sätta igång med planterandet. I augusti-september kommer resultatet att synas i sin fulla prakt.
– Nutiden ska möta dåtiden. En örtagård finns till för att användas. Men det ska se ut som det gjorde i ett kryddland som hörde till en sådan här gård för 100 år sedan, säger Cecilia Widenflycht.