Eva Burman: Det är inte bara Pokémon som intresserar våra yngre

17 september 2016 05:00

Det händer rätt ofta att mina barn fastnar framför tv-nyheterna, de stannar upp och lyssnar intresserat. De frågar vad det handlar om, hur kan det få vara på det där sättet? Vem har bestämt det? Jag försöker svara efter bästa förmåga. Ibland kan det vara svårt att göra det komplicerade enkelt.

Det kan vara svårt att veta hur man ska prata med barn om saker som händer i världen, i alla fall på ett sätt som gör det obegripliga begripligt. Och vanliga nyhetskanaler tar sällan höjd för att även barn vill veta, nyheter är generellt för vuxna. Barnkanalen sänder varje dag Lilla Aktuellt för barn, dessa nyheter sammanfattar komplexa saker till att bli begripligt. Även det svåra och jobbiga som krig, katastrofer och flyktingar som flyr över medelhavet.

Man kan förstås fråga sig om barn måste känna till allt som sker i världen. Men de kommer ändå att möta det någonstans, hemma hon kompisar, på mobilen, eller som mina barn framför tv-nyheterna eller i tidningen. Och då tycker jag att det är bättre om de för möta verkligheten på ett sätt som de begriper, i en nyhetsform som är anpassat för dem.

För barn är intresserade av nyheter. Det har Statens Medieråd visat i studier.

Det är alltså inte bara Pokémon som intresserar våra yngre. Däremot levererar få medieföretag nyheter till de unga på ett sätt de orkar eller förmår att ta till sig. Långa texter, krångliga långa meningar gör inte det lätt för barn och unga att läsa eller förstå.

Och papperstidningen finns sällan i de yngres medvetande överhuvudtaget. Där är det den digitala verkligheten som råder.

Men detta vill Eskilstuna-Kuriren råda bot på. Journalistik har aldrig konsumerats i sådan utsträckning som den gör i dag. Fler läser Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning än någonsin tidigare. Vissa läser oss på papper, och allt fler på nätet.

Från och med i dag erbjuder vi även de minsta nyheter från världens alla hörn, förpackade på ett mer lättläst sätt. Minibladet sammanfattar och förenklar nyheter för att passa de mindre. Du hittar Minibladet på ekuriren.se varje dag, nyheterna uppdateras löpande under veckan. Och varje lördag sammanfattar vi dem på en sida i tidningen.

Du kan även tävla. Utmana någon i familjen i vårt quiz i Minibladet varje lördag. Utmana någon vuxen och se vem som följt veckans nyhetsflöde bäst. Vem vet, den som vinner kanske blir bjuden på lördagsgodis av den andra!

God läsning!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa