Eva Burman: Låt oss sprida kärlek

Kill them with softness brukar man säga. Eller gör helt enkelt som FB-gruppen #jagärhär, gå in och sprid ett kärleksbudskap i kommentarsfält där andra hatar.

10 december 2016 04:00

Gruppen, som funnits ett tag på Facebook, har som mål att gå in i aggressiva trådar och sprida ljus och glädje. Syftet är att inte låta hatet att ta över i sociala medier, gruppen ska stävja rasism och sexism var den än uppstår. Målet från grundaren Mina Dennert är att i stället bemöta hat med saklighet och god ton.

Och gruppens 38 000 medlemmar har verkligen lyckats. Under hashtaggen #jagärhär går medlemmarna in på hatiska trådar där man hetsar mot invandrare eller kvinnor, för att i stället kärleksbomba tråden. Man kan kalla det en form av god nätverksaktivism.

En slags Gandhifilosofi - fast i digital version.

En tråd som tidigare bestått av ett 100-tal hatiska och rasistiska kommentarer om en enskild nyhet förvandlas i stället till en tråd om kärlek och uppmuntran.

Och i all kärlek drunknar hatet.

Så fungerade det när gruppen kärleksbombade hattråden om Åhléns luciabild. I reklamkampanjen från företaget fanns en bild på en liten svart pojke i luciautstyrsel. Hatet mot pojken fullständigt vällde in. Ända tills #jagärhär kärleksbombade kommentarsfältet.

Hatet drunknade, tynade bort.

Självklart har denna grupp direkt fått utstå kritik, i huvudsak från de hatsajter vars inlägg gruppens medlemmar kärleksbombat. Av uppenbara skäl.

Så jag vill ge er en uppmaning så här i juletider. Vi kan väl vara lite extra snälla i år. Var snäll mot din familj, var snäll mot dina arbetskamrater. Var snäll mot folk i kassan på Ica, i bilkön. Var snäll mot dem som kanske inte förtjänar det. Och var snäll mot dig själv. Det är inte jätteviktigt att hinna ha det där perfekta hemmet, med nybakt, nystädat och nypyntat. Det kan vara lite kantstött också, lite skavt och kanske en och annan dammråtta i hörnen.

Och slutligen var snäll mot varandra på nätet.

Känner du för det så kan du passa på att kärleksbomba så här i juletider, i verkligheten eller bland ettor och nollor. Med 38 000 medlemmar i #jagärhär lär du inte vara ensam.

XOXO, God Jul och allt däremellan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!