Gröna fingrar finns det många som hävdar att de har, men de flesta har nog knappast lika gröna som Johannes och sambon Theres Lundéns. Deras gemensamma intresse för att odla har nyligen resulterat i en prisbelönad bok "Alla fingrar gröna" och på deras blogg Farbror grön finns alltid tips på intressanta föreläsningar och hur man får grönsaker att frodas.
– Vi vill visa att man inte behöver ha en villa eller bo på landet för att odla mat. Det räcker med några fönster så kan man i alla fall få egna tomater som räcker i några månader, säger Johannes.
Han, Therese och deras två barn Moses, sju år och Tora fem år bor i en hyreslägenhet i Västerås. Utomhusmiljön skiljer sig från det man är van vid – i stället för bara gräsmattor runt huset finns upphöjda odlingsbäddar med flera sorters kål, majskolvar och sallad. Amerikanska blåbär, jordgubbar och vinbär växer i bärsektionen mot trottoaren och vid ena gaveln av husväggen har många rovor skördats. I växthuset trivs tomater och gurkor och fortfarande finns grönsaker att skörda.
– Vi är bara sex familjer i huset och det är behändigt antal när man odlar tillsammans. Alla är inte lika intresserade och aktiva men det är okej, vi har ju olika livsmönster. Att vi kan odla så här på gården är tack vare det kommunala fastighetsbolaget Mimer och deras projekt Gröna Mimer. Bolaget vill gärna att trädgårdsintresserade hyresgäster odlar där det går och att man bryr sig om utemiljön.
För Johannes och övriga hyresgäster i huset har projektet inneburit att bostadsbolaget Mimer bidragit med jord, odlingslådor, frön, växter och växthuset. Dessutom finns en trädgårdsmästare som hjälper de boende att komma igång.
Senaste tillskottet på gården är två bikupor som företaget Romfartuna bigårdar sköter om. Kuporna är inhägnade av ett stålnät där det är meningen att växter sedan ska klättra och bilda ett grönskande rum för bina.
– I år som är vårt första år med bin fick vi 35 burkar honung.
Windowfarming, eller fönsterodling, kan alla ägna sig åt, så länge man har ett fönster i öster eller söderläge med många timmars sol. Inne i lägenheten visar Johannes sitt stora vardagsrumsfönster där dvärgbusktomater och två blomsterlönnar står i krukorna.
– Tomatplantorna kan man börja driva upp i februari/mars sedan har man tomater till november. Vi har fått 400–500 tomater från ett enda fönster där vi odlat nio plantor totalt. För att lyckas behöver man vattna regelbundet och tillskottsgödsla jorden till tomaterna.
Höstens skörd av tomater, chili och äpplen finns lite överallt i vardagsrummet och köket. På en skänk står tiotalet olika inläggningar av chili, bönor och tomater samt två stora glasflaskor med körsbärsjuice som håller på att jäsa till vin. Chiliskörden är stor och lite av ett specialintresse för Johannes. Förutom inläggningarna röker han också frukterna och syrar dem till olika såser.
– Det blir fler och fler sorter för varje år. Det är lätt att bli lite nördig när man börjar odla chili, man blir helt enkelt beroende, säger Johannes och tar fram en pytteliten flaska ur kylen.
Det är en slags tabascosås som han tillverkat själv. Han tar baksidan av en tändsticka, doppar den i såsen och smakar på den.
– Den är superstark men har god eftersmak. Det behövs bara några droppar för att den ska ge en behaglig arom till vad man än använder den till.
Johannes växte upp på landet utanför Flen där både mormor och mamma stod för odlandet av egna grönsaker och blommor på friland.
– Jag gillade att vara med dem och hjälpa till. Det odlades inga avancerade sorter utan enkla saker som bondbönor, potatis och sommarblommor. När mormor och mamman inte längre fanns i livet föddes en nyfikenhet att återuppta odlingarna. Jag försökte på egen hand att odla mat och skapa blomsterprakt.
Första sommaren gick åt skogen. Johannes var 19 år och visste inte vad han gjorde för fel men ville ändå knäcka koden och få grönsakerna att växa.
– Jag började hänga med tanterna i trakten, bytte växter och frön med dem och fick goda råd. Råden hjälpte och jag lyckades att få saker att växa.
Det är lite om detta som boken "Alla fingrar gröna" handlar om: att den som odlar för första gången ska få lära sig odling från grunden, konkreta odlingstips.
Stadsodling är ytterligare ett projekt som Johannes brinner för. Han leder flera studiecirklar i Västerås där deltagarna odlar i centrum. Idén med takodling kom från början från en man som hade läst om Johannes och Farbror Grön.
– Christoffer Hult jobbar på ett IT-företag i centrum och från sitt kontor såg han ett platt tak som han tänkte borde kunna användas på bättre sätt. Han kontaktade mig och vi frågade Länsförsäkringar som äger huset om vi fick låna deras tak.
Ansvariga på försäkringsbolaget tyckte idén var bra och nu är det tredje säsongen som har avslutats.
– Det fungerar mycket bra att odla här. Det blir mycket varmt tack vare stenbeläggningarna som finns runtom odlingslådorna och husväggarna skyddar från blåst. Dessutom har ju de anställda här fått en mycket trevligare uteplats.
Men det räckte inte med taket på Länsförsäkringar, killarna behövde ett litet utrymme där det var varm året om, där de kunde förvara och driva upp plantor. Och visst fanns det – längst ned i källaren i bilgaraget bakom en dörr växer det tomatplantor tack vare lysrör och konstbevattning.
– Vi har haft 200 plantor här, nu är det 18 som står här för att frukterna ska eftermogna. I december är det slut på dessa sedan är det bara att börja så nya frön igen.