Midsommarfint på toppen av kullen

Läckraste jordgubbstårtan och snabbaste sillen. Det fixar Ann-Louise Carlsson utan större besvär till midsommaraftonens gäster. Mat som går att förbereda är lösningen.– Ja, man ska ju hinna umgås med gästerna, säger Ann-Louise som bjudit hem oss på en försmak av familjens midsommarafton.

Evelina knackar på2014-06-13 20:00

Den vita villan ligger högt upp på en gräskulle vid Torshälla Huvud. Snett nedanför glittrar Mälaren, björkarna susar lätt i junibrisen och solen strålar från en klarblå himmel – precis som man vill att det ska vara på en midsommarafton men tyvärr sällan är. När vi knackar på hos Ann-Louise är det drygt två veckor kvar till sommarens stora helg.

Liksom många andra hus här ute var även familjen Carlssons villa en sommarstuga när de för tre år sedan köpte stället. Ann-Louise och hennes man har sedan dess renoverat och byggt ut, från 60 kvadratmeter till det dubbla. Den ursprungliga byggnaden finns kvar, som ett mittskepp, och omges av två nya flyglar som binds samman genom ett stort trädäck.

Ett stort parasoll skuggar den bekväma utemöbeln i grå rotting och med vita kuddar. Två små buketter med sommarblommor är placerade på bordet, en jättestor bukett finns på trädäcket vid entrén och i hallen står en vacker vas med blå lupiner på golvet – midsommarkänslan finns helt klart redan här.

– Jag brukar plocka blommor, inte bara till buketter utan även använda dem på annan sätt, säger Ann-Louise och visar en installation som sitter vid ingången.

Det är videkvistar som hon har flätat i ett rutmönster, fäst med tunn metalltråd och sedan dekorerat med blommor.

Hallen är liten men förstoras av ljuset som kommer in genom de helglasade entrédörrarna som finns både mot fram- och baksidan. Det vita blanka marmorgolvet gör också att entrén känns rymlig trots att den inte är många kvadratmeter.

Den högra flygeln består av två sovrum och etts badrum. I den gamla huvudbyggnaden finns hallen, ett litet tv-rum och stort kök med plats för umgänge i den bortre delen. Där börjar nästa flygel som har glasade väggar åt alla håll. Ett stort matbord är dukat för fest, precis som det skulle kunna se ut på midsommaraftonen.

– Vi äter alla måltider här ute så använder det året runt. Det är bästa rummet i hela huset.

Annars är köket en plats som Ann-Louise tillbringar mycket tid i. Hon älskar att baka och laga mat och har jobbat i den branschen de senaste tolv åren. För många är hon säkert ett välbekant ansikte, Ann-Louise har nämligen drivit två kaféer – först i Tingsgården i Eskilstuna och sedan i Grassagården i Strängnäs. Men i december förra året bestämde hon sig för att trappa ned.

– Det var galet mycket jobb, många gånger 80 timmar i veckan. Det blev för mycket till slut, säger Ann-Louise som ändå direkt startade ett nytt företag: "Din mat och hemcoach".

Företagsidén är den att hon fortsätter med det som hon är bäst på, det vill säga baka och laga mat, men skillnaden nu är att hon åker hem till dem som vill ha hjälp.

– Mina kunder är allt från stressade småbarnsfamiljer som inte hinner med allt hemma till pensionärer som vill ha hjälp. Jag handlar maten och lagar till den hemma i deras kök. Ibland är det någon som vill ha hjälp med att tvätta och stryka, berättar Ann-Louise.

Det låter som om att även det nya företaget kräver mycket arbete, men hon försäkrar att arbetstiden har minskats med mer än hälften. Nu hinner hon även umgås med de tre barnbarnen som till och med fått ett eget sovrum i huset.

På midsommar blir det fest för tredje året i Mälby.

– Jag brukar förbereda det mesta av maten dagen innan. Vi börjar morgonen med att plocka blommor, kanske binder några kransar och gör en liten midsommarstång. Vi äter sillunchen med färsk potatis och dessert eller jordgubbstårta och sen brukar det vara dags att gå till festplatsen som ligger en bit bort och dansa lite.

Efter dans och lek smakar det bra med kaffe och Ann-Louises hembakta sockerdoppade vaniljbullar. Kvällen avslutas med mera mat men då har hon organiserat så att gästerna tagit med olika rätter som passar till grillningen.

– Vi brukar hinna med vickning också. Då blir det en slags gubbröra som jag brukar göra och kokt korv.

Besöket hemma hos Ann-Louise gav i varje fall mig inspiration till att göra lite extra fint på midsommaraftonen och fotograf Niklas Holm kanske ger sig på och bakar jordgubbstårtan för den gillade han skarpt: "Ååhh, underbar" suckade han mellan tuggorna.

Midsommartårta för 12 personer

110 g smör

2 1/3 dl socker

1 msk sirap

2 ägg

1 ½ dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 ½ tsk vaniljsocker

1 dl kakao

100 g daim eller annan favoritchoklad

Fyllning

5 gelatinblad

½ l jordgubbar

3 äggulor

1 ½ dl florsocker

6 dl vispgrädde

Garnering

Jordgubbar och citronmeliss

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 175 g

2. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

3. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka chokladen grovt. Tillsätt mjölblandningen och chokladen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda i ca 15–20 min. Låt svalna.

Fyllning:

5. Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten.

6. Mixa jordgubbarna till en slät puré.

7. Vispa äggulorna och florsockret luftigt. Vispa grädden fast.

8. Smält gelantinbladen och blanda med purén.

9. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över botten. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen.

10. Toppa tårtan med rensade delade jordgubbar och citronmeliss.

Midsommarsill á la Bergholm

Matjessill med brynt smör för 8 personer

Ca 500 g matjessill av bra kvalitet

2 kg färskpotatis

6 ägg

Rikligt med gräslök

150 g smör

4 dl gräddfil

Grönsallad

Rädisor

Så här gör du

1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

2. Låt matjessillen rinna av och lägg den på ett fat. Koka äggen och grovhacka dem. Strimla gräslöken. Strö ägg och gräslök över sillen.

3. Ta av locket från potatiskastrullen och ställ på matjessillfatet. Låt stå ca 10 min så sillen blir ljummen.

4. Bryn smöret. Häll det över sill och ägg och servera genast med färskpotatis, gräddfil, salladsblad och ansade rädisor.

Serveras med en god öl gärna från Eskilstuna Ölkultur!

Rabarberdessert

Koka en kompott, gör en god vaniljkräm och toppa med en crunch. Jag smaksatte min med kardemumma. Gör mycket crunch och frys in, bra att ha färdigt.

Blanda smör, socker, havregryn, vetemjöl och någon favoritsmak och grädda på bakplåtspapper i 200 g cirka 15 minuter. Tänk på att smulorna ska vara lite hårda. Klart att använda.

Jordgubbsdessert

Jordgubbsmousse: Moussen är densamma som den till tårtan. Garneras med jordgubbar.

Nattamat med sillröra

Matjessill Holmhällar (från Gotland)

Matjessill, rikligt med persilja, hårdkoka ägg, tomatkött, salladslök, majonnäs, chilisås.

Finhacka alla ingredienser och blanda samman till en röra, allt efter tycke och smak. Härligt gott till ett knäckebröd!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om