Dra ur sladden

Våra fritidsintressen har förändrats i takt med den digitala utvecklingen. Men många längtar tillbaka. Till riktiga spelpjäser, handskrift och kamerafilm på rulle.

Foto:

Evelina2015-01-09 20:00

Att teknikutvecklingen på några få år har förändrat våra liv och intressen råder det ingen tvekan om. Men när får man egentligen ta en paus? I en digitaliserad värld har det analoga nästan blivit exklusivt.

Fredric Axelsson var en av dem som hängde med i den snabba tv- och datorspelsutvecklingen. Under en tioårsperiod spelade han säkert tre timmar om dagen. Till slut kom det en sorts motreaktion.

- Jag längtade efter något annat. Många av tv-spelen blev så lika, det kändes som om jag gnetade på och att det mer blev som en uppgift än en kul hobby.

Nu står Fredrics Playstation mest och samlar damm. I stället har han återvänt till ett högst analogt spel - bordshockeyn.

- Jag spelade mycket bordshockey när jag var liten. När jag var 14 vann jag en cup på Konsum hemma i Boden och började spela seriöst, berättar han.

Vila från digitalt

Bordshockeyn föll sedan i glömska. Men många år senare, när Fredric flyttade till Stockholm, dök det gamla intresset åter upp i tankarna och sedan ett och ett halvt år är han medlem i klubben Spjass Invaders. Varannan vecka möter de en annan klubb för att spela match, och mellan matcherna tränar Fredric ihop med en kompis. De senaste åren har det blivit fler som spelar bordshockey, och nästan alla nya som börjar är i 30-årsåldern.

- Det känns som att vi som är runt 30 är en otroligt nostalgisk åldersgrupp. Vi hade en analog barndom och har samtidigt hängt med bra i den digitala utvecklingen. Nu längtar vi tillbaka.

Inom bordshockeyn finns det en överrepresentation av folk som jobbar inom IT och teknikdrivna industrier, berättar Fredric Axelsson.

- Man uppskattar nog helt enkelt att göra något på fritiden som inte dyker upp på en skärm någonstans.

Brädspel poppis

Johan Disenborg, butikschef på spelbutiken Dragon's Lair, bekräftar att det finns ett ökande intresse för kort- och brädspel. Många unga upptäcker faktiskt de analoga spelen via internet och Youtube.

- Vi har även många föräldrar som kommer till butiken och vill göra något ihop med barnen. Man vill förmedla det där som man själv kanske upplevde som barn, att sitta och spela brädspel tillsammans.

Och rörelsen mellan analogt och digitalt är långt ifrån enkelriktad. Många tv- och datorspel och tv-serier kommer ut som välgjorda brädspelsvarianter, förklarar Johan. Ett par exempel på detta är tv-serierna "Game of Thrones" och "Battlestar Galactica".

- Brädspel är ju verkligen inte bara Monopol och TP. Det finns ett sådant otroligt utbud i dag.

Tysta tillsammans

Handskrift, den analoga skriften, är något som får allt mindre plats i samhället. Det var länge sedan välskrivning fanns på skolschemat, och många suckar djupt de få gånger de måste använda en penna i stället för ett tangentbord. Men inte alla.

Marianne Pettersson-Soold är professionell kalligraf och undervisar i ämnet på Kalligrafiakademien. Hon noterar ett växande intresse för kalligrafi.

- Jag tror att det finns två anledningar till det. En är att man söker det exklusiva. Sedan finns förstås den meditativa sidan - att göra något som faktiskt inte kan gå fort, säger hon.

Deltagarna på kurserna i kalligrafi är i blandad ålder, både kvinnor och män från hela landet och med olika bakgrund.

- Det är en otroligt häftig upplevelse när 15 personer sitter tysta tillsammans och skriver. Det handlar inte om att prata och tycka hela tiden, man hinner tugga sina egna tankar.

- Numera plingar det i inboxar överallt hela tiden. Man behöver göra något för att smälta allt det där, tillägger hon.

Analogt och digitalt

Fredric Axelsson ägnar ungefär tio timmar i veckan åt bordshockeyn. Han tycker att det bästa med spelandet är gemenskapen, och förstås att tävlingsinstinkten får sitt. Utöver träningen gör han tillsammans med klubbkompisen Markus Nilsson "Bordshockeypodden".

- Det analoga behöver verkligen inte helt utesluta det digitala. Det känns till exempel helt naturligt att göra en podd om bordshockey i stället för en tidning, säger han.

Karin Persson/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om