Vi människor har minst 60 fransar per öga. Av dessa tappar vi en till fem per dag, som snart växer ut igen. Och med åldern blir fransarna både tunnare, kortare och skörare.
Ofta sliter vi på dem med mascaror och ögonfransböjare samtidigt som vi drömmer om täta, långa, klippande fransar à la filmstjärna. Det går så klart att få, med lite lim och syntetstrån.
Susanne Hellström från Torshälla hade egentligen inte tänkt tanken förrän certifierade fransstylisten Sanna Suomela frågade om hon inte vill pröva. Nu ligger Susanne på en brits under starkt lampsken.
Sanna sitter ovanför Susannes huvud och rengör noga hennes fransar.
– Jag har kunder som är allt från 18 till 75 år gamla, säger hon och tillägger att allt fler är intresserade av att göra fransförlängning men att det gäller att kolla upp att det är en utbildad och kunnig stylist.
– Du jobbar med ögon, de är känsliga!
När fransarna är tvättade tar Sanna en pincett i varje hand. Försiktigt särar Sanna på stråna så att endast en frans sticker fram. Man måste vara oerhört stadig på handen, det är ett hantverk som sker under det starka ljuset.
Sanna tar en syntetfrans i taget, doppar i lim och fäster mot Susannes egen frans. Några på vänster, några på höger. En behandling kan ta upp till tre timmar beroende på hur fransrik man är.
Limmet som används är svart och torkar på en till tre sekunder. Det gäller att inte råka limma ihop ett par.
– Det är ett EU-godkänt lim som inte är farligt för kunderna, liknande lim används ofta av läkare vid sårskador, kirurgiskt lim, men då är det inte svart förstås, säger Sanna.
En del kan få en allergisk reaktion vid fransförlängning, till exempel kan ögonlocket svullna upp eller börja klia. Om det händer tar man bort fransarna och rengör direkt så lägger sig reaktionen. Om man är känslig är dock svårt att veta innan.
– Men det är inte alls många som reagerar, säger Sanna.
Vanligast är svarta fransar men det kan vara väldigt effektfullt att till exempel lägga i några gröna, rosa eller blå, om man ska på fest till exempel.
– För att få fransarna så naturliga som möjligt väljer jag lite olika längd också. På Susanne ska det bli lite cat eye-effekt.
Konstgjorda fransar sitter i ungefär tre till fyra veckor, sedan bör man göra en påfyllning. Eller ta bort de sista helt. Men man ska absolut inte försöka rycka bort på egen hand. Det kan skada både de egna fransarna och fransroten på alla fransar.
Susanne ligger stilla och hävdar att det nästan inte känns något alls. Det är bara jobbigt att ligga och blunda så länge.
– Jag brukar faktiskt fråga kunden om de har klaustrofobi, om man kanske inte kan blunda så länge, säger Sanna.
– Men det händer också att de somnar.
– Det finns fransar i olika tjocklekar och längd och man kan välja att bygga på det naturliga eller göra dem riktigt tydliga, förklarar Sanna och tar fram en liten tandläkarspegel för att i den se hur hennes verk ser ut.
Susannes fransrad har blivit rejält fyllig, men några till vill Sanna limma dit. Först efter dryga två timmar låter Sanna henne öppna ögonen och se sig själv i spegeln:
– Åh herreguuuud, ska de vara så långa? Wow! utbrister Susanne och klipper lite med ögonen.
Mycket nöjd låter hon sig sminkas av make up-artist Åsa Andersson som lägger en make up i mossgröna toner vilket passar Susannes ögon.
– Men jag vill inte lägga för mycket färg, fransarna ska ju tala för sig också, säger Åsa.
En annan kund på salongen säger just det om fransförlängning:
– Jag behöver inte sminka mig. Jag är ju liksom sminkad fast jag inte är det! n