Peter och Monica Knutsson började skapa sin trädgård i ett villakvarter i Oxelösund i början på 80-talet. I dag har de en fantastisk samlarträdgård med asiatisk touch.
– Vi började samla på stenar. I den här trädgården fanns det ju inga stenar alls. Vi började titta efter stenar överallt och forslade hit mängder. Inte vilka stenar som helst utan stenar med karaktär, berättar Monica Knutsson.
– Jag fastnade för stenar när vi var med barnen på Gröna lund. Då var det en rabatt där som jag såg med en massa stenar och växter tillsammans. Då gick det upp ett ljus, säger Peter Knutsson.
Stenarna hemma i Knutssons trädgård fick snart nog fint sällskap av många perenna växter.
– Vi började tidigt med att odla rhododendron. Vi grävde stora gropar i vår lerjord som vi hade och sedan stoppade vi ner fin jord i den. Men växterna började ganska snart se dåliga ut. Vi upptäckte ganska snart att det inte funkade att gräva planteringshål i leran. Resultatet blev urusel dränering. För att få bättre dränering började vi bygga odlingsbäddar på höjden i stället, berättar Peter.
– Vi började göra upphöjda rabatter, som vi sett i Göteborgs Botaniska trädgård. Vi började även experimentera med egna våtbäddar för att komma ifrån trädens rötter och torka.
I en våtbädd har växterna ständig tillgång till vatten. En våtbädd fungerar nämligen som ett vattenmagasin och är lämplig på problemställen där jorden är för torr eller full av rötter.
När Peter och Monica Knutsson skapar en ny våtbädd börjar de med att gräva sig 30-40 centimeter ner. Sedan grundar de med en bit presenning eller en bit byggplast. Sedan fyller de upp den bortgrävda ytan med sand. Därefter fyller de upp med 30-40 centimeter odlingsjord. För att få jorden att stanna kvar använder de torvblock i kombination med stenar runt våtbäddarna.
Här stortrivs i dag den stora samlingen av rhododendron som finns i familjens trädgård.
– För ett antal år sedan gick jag runt och räknade och då var det strax över 200 stycken. Olika sorter och mycket arter. De flesta kommer från Kina och Himalaya och runt omkring där.
Bland de tidigblommande rhododendron utmärker sig Rh Planetum som är över fyra meter hög.
– I år var den översållad med rosa stora blommor. Knopparna började visa färg redan i slutet av mars, berättar Peter.
Andra rhododendron i trädgården har ett mycket vackert bladutspring. Ett expemel är Rh pachysanthum som har kanelfärgade blad i halvskugga medan den blir silverfärgad i soligt läge.
För Monica och Peter odlar inte rhododendron bara för blommornas skull.
– Visserligen kan man hitta fina färger, fina blommor, men viktigast är bladen. Blomningstiden är väldigt kort, konstaterar Monica.
I trädgården finns också en hel del barrväxter. Några enstaka är kvar sedan trädgården anlades på 80-talet.
– En del är kvar, men mycket har vi fått ta bort för att det blivit för stort. I stället har vi börjat samla på små barrväxter, berättar Monica.
En del av samlingen finns i ett stenparti, mitt i trädgården.
Ett stenparti är ett minilandskap där stenar och växter ska harmoniera med varandra. För att få en bra dränering ska partiet vara upphöjd.
– Vi bygger helt enkelt upp en sandhög. Sedan dekorerar jag den med stenar så att det ser ut som ett litet minibergslandskap. Den bara sandytan täcks sedan med krossmaterial i varierande storlek och färg som harmonierar med stenarna, säger Peter.
– I ett sådant här parti kan man odla i princip vad som helst för stenpartiväxter. I en sandlåda när man gräver så finns det ju alltid fukt när man kommer ner en bit. Det är samma sak i en sådan här sandhög, fortsätter han.
Barrväxterna är inte bara roliga att samla på. De fyller också en funktion när det står december i almanackan och temperaturen visar på nollan.
– Men barrväxter har man en vintergrön trädgård. Jämför man en sådan här trädgård med en vanlig villaträdgård så ser det nästan ut som om det är blom i trädgården året runt kan man säga. Det är i alla fall grönt och lummigt på ett helt annat sätt, tycker Peter.