Potatismosduellen

Kanske har den funnits där länge, men det är först nu som Evelinaredaktionen lagt märke till den: förpackningen med färdigt potatismos bland alla gratängpåsar i kylen i mataffären. Och tanken slog oss: Herregud, mos kan man väl ändå göra själv. Eller? Vi köpte en påse för att ta reda på svaret!

Evelina2012-11-08 15:38

Vi gör för enkelhetens skull så att vi har i samma saker i det hemlagade moset som det står på innehållsförteckningen på köpemoset och tillsätter mjölk, smör, grädde, salt och peppar. Det är väl ändå sådant man brukar ha hemma?

För ett få en realistisk känsla på det här testet har vi även en 1,5-åring hemma som varit en hel dag på dagis.

Börjar med att sätta på två kastruller med vatten – en till potatisen och en till färdigmoset som är så kallad boil-in-bag. Skalar potatis medan dottern leker med vattenkranen. Hade tänkt laga lika mycket hemgjort som färdigmoset, men 600 gram potatis känns fjantigt när man ändå håller på, så jag slänger i några till på ren reflex. Läget är under kontroll.

Vattnet kokar och jag läger ner boil-in-bag-moset. Inser att en större kastrull hade varit bra.

Dottern flyttar pallen för att se bättre. Miljön runt spisen känns inte barnsäker. Sätter ner henne på golvet.

Fiskar upp det färdiga moset och funderar på hur jag ska få ut det ur påsen. Med en handduk och en sax får jag upp ett hål i den heta förpackningen och lyckas klämma ut innehållet i en skål. Nästan utan att spilla.

Dottern har vid det här laget satt sig vid det dukade bordet väntar. För att underhålla sig själv slänger hon ner bestick och muggar på golvet.

Men det hemgjorda moset är inte färdigt än. Nu känns plötsligt varje minut dyrbar. Dottern ylar borta från bordet.

Lagom tills potatisen kokat färdigt är hon tillbaka med pallen vid köksbänken igen. Nu går det fort. Fram med vispen, i med smör, mjölk och en skvätt grädde. Visp, visp. Salt och peppar. Klart!

Dottern har tömt en hel besticklåda.

Äntligen frid och fröjd vid matbordet, även om dottern bara äter korv.

Så smakar det

Det färdigköpta moset är lösare och gulare i färgen. Det ser vattnigare ut. Potatisen till köpemoset är odlad norr om 63:e breddgraden och kallas polarpotatis. Kanske är den annorlunda mot den lokala potatisen? Kanske är det mandelpotatis? Moset är krämigt i konsistensen, har ett litet sting av svartpeppar och en liten, liten bismak.

Vårt hemlagade mos är nästan vitt! Det är lite mjöligare i konsistensen. Lent och smörigt med ett sting av vitpeppar i smaken.

Slutsats

Det är inget fel på det färdigköpta moset, men det är det hemlagade som går åt mest när familjen får välja. Det är godare helt enkelt. Fast har man ont om tid och en ylande 1,5-åring som vill ha mat NU, så är det färdigköpta helt klart ett lockande alternativ. Det är tre gånger så dyrt, men vem som helst lägger nog 27 kronor på husfrid emellanåt. Det är i alla fall bättre än pulvermos...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om