Elanor förälskade sig i Japan och startade ett nytt liv

Elanor Sezer, 33, från Eskilstuna bor i världens största stad – Tokyo. Japanlivet har bjudit henne på överraskningar – hon har ätit surströmming i lokal tv och sjungit snapsvisor på en japansk kräftskiva.

Elanor Sezer på promenad till Regnbågsbron vid Tokyobukten med utsikt över olympiska byn.

Elanor Sezer på promenad till Regnbågsbron vid Tokyobukten med utsikt över olympiska byn.

Foto: Hanna Brasar

Familj2022-02-16 10:43

Elanor Sezers första riktiga möte med Japan var i japanska Alperna där hon volontärjobbade som 18-åring. Det klickade direkt, hon älskade allt med landet: maten, kulturen, människor.

– Jag tänkte: "Gud! Jag måste lära mig japanska", säger hon.

Motivationen var hög – det blev ett år på språkskola i norra Japan och magisterprogram i japanskstudier i England. De nya kunskaperna kom till användning när hon flyttade tillbaka till Japan. De roligaste minnena har hon från jobbet på Sweden Hills, svenskinspirerad by med faluröda hus, på Hokkaido.

– Jag har gjort saker som jag aldrig trott att jag skulle göra. Jag fick äta surströmming på lokal tv utan att spy, sjunga snapsvisor inför 50 knäpptysta japaner i kräftskivehattar och vara Lucia. Man fick verkligen svälja stoltheten.

Ett år på Sweden Hills följdes av anställning på Sveriges ambassad. Där fick Elanor Sezer ett lika händelserikt arbete. Bland annat planerade hon inför kungabesöket i samband med 150-årsjubileum för diplomatiska relationer mellan Sverige och Japan.

– Det är tacksamt att jobba på en ambassad. Man får ta upp frågor som är svåra att prata om, som jämställdhet eller dödsstraff som Japan har.

undefined
Elanor Sezer framför en wagashi-affär i Tokyo. Wagashi är ett traditionellt japanskt bakverk som man ofta äter vid te-ceremonier.

Elanor Sezer har själv upplevt diskriminering på flera sätt. Ett exempel är att hon som invandrare hade svårt att få tag på en lägenhet.

– Det är lagligt i Japan att avvisa utlänningar. Människor kan säga: "Du får inte flytta in i lägenheten för att du är svensk".

Förutom det har kvinnor underordnad ställning i det japanska samhället. Japan rankas på plats 120 av 156 länder i jämställdhetsindex och hamnar därför lägre än exempelvis Bangladesh.

– Det är inte alltid lätt här som kvinna och svensk. Folk har vägrat att ta mig i handen eller lyssna på mig för att jag inte är man.

undefined
"Det är inte alltid lätt i Japan som kvinna och svensk", säger Elanor.

Hon är även medgrundare till ett volontärbaserat svenskt alumninätverk i Japan. Föreningen har 600 medlemmar, japaner som har studerat i Sverige. De träffas på nätverksevenemang och samarbetar med ambassaden.

För närvarande jobbar hon som kommunikationschef på Japans största MBA-skola (Master of Business Administration), som säljer ekonomiska utbildningar till företag. Det kombinerar hon med frilansskrivande för dagstidningen Japan Times. Framtidsmålet är att ta tag i sina författardrömmar på riktigt.

– En av mina drömmar är att publicera en bok om Japan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!