Finstorp inte orolig för att öppet blir stängt

Hon kom, hon såg, hon ändrade inte uppfattning. Riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M) delar inte Kulturskolans oro för att det slopade statsbidraget slår undan benen för skolans öppna verksamhet.

23 februari 2019 16:45

Den 30 april ser ut att bli ett ödesdatum. Då har Katrineholms kulturskola inte längre råd med avgiftsfria lov- och lördagsverksamheter för barn.

Det är den sannolika konsekvensen av statsbudgeten som M och KD med stöd av SD drev igenom i riksdagen i december. Då slopades statsbidraget som tidigare riktats till landets kulturskolors öppna verksamhet.

I Katrineholm har kulturskolan med stödets hjälp nått 600 barn som inte deltar i den avgiftsbelagda verksamheten.

Av oro för hur det slopade bidraget kommer att slå, bjöd läraren BrittMarie Järnström Lindell på lördagen in riksdagsledamoten Lotta Finstorp på studiebesök.

I sällskap av Katrineholmsmoderaterna Christer Sundqvist och Helena Gärtner guidades hon genom skolans lokaler och verksamheter. Varje lördag deltar upp emot 60 barn i den öppna verksamheten.

Finstorp blev både imponerad och entusiasmerad.

– Kultur, bildning och idrott är det bästa kittet för människor i ett samhälle. Jag är imponerad av hur man jobbar här. Jag har också läst Katrineholms kommunplan och känner ingen oro för att kulturskolan inte ska fortsätta nå fler barn även utan bidraget.

Finstorp påpekade att statsbudgeten samtidigt ger Katrineholms kommun en förstärkning med elva miljoner kronor.

Det resonemanget köpte inte Järnström Lindell.

– De kommer att gå till annat eftersom kulturen då ställs mot behoven i skola och omsorg. Jag tror inte att vi kommer att få del av de pengarna alls. Det krävs ett riktat bidrag, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Wising

Ämnen du kan följa