Fiskkrogen som bjuder på en upplevelse

Vällagad mat av bra råvaror, generösa portioner och kunnig personal gav Fina Fisken 28 matpoäng av White guide.

1 januari 2018 20:15

– Vi har en trevlig miljö, bra urval på dryck och väldigt god mat, sammanfattar Anton Fröidstedt, en av Fina Fiskens tre delägare.

Restaurang Fina Fisken har funnits i Trosa i drygt fyrtio år och kan nog räknas som ett av stadens landmärken. 2005 tog Henrik Karlsson och Johan Brunnström över restaurangen och 2011 klev Anton Fröidstedt in som delägare. Henrik och Johan är kockar och har var sitt chefsuppdrag, restaurang respektive kök. Anton är chefssommelier.

Det fina omdömet i White guide är resultatet av trions gemensamma vision som genomförs hela vägen ut på golvet, menar Henrik Karlsson.

– Vi jobbar från öppning till stängning i restaurangen. Det är viktigt att personalen ser att vi jobbar och brinner för det här. Allt bygger på vår närvaro och vår relation till gästerna, säger han.

White guide håller med. Recensionen inleds med lovorden " Fina Fisken levererar verkligen. Gästen kan vara säker på att få vällagad mat på utmärkta råvaror". Restaurangen satsar på så mycket närodlat och närfångat som möjligt.

– Vår största huvudvärk är att få tag på fisk. Köttrestauranger har kanske en fiskrätt och resten kött, men vi har det omvända. Vi köper av Åke, men strömmingen är till exempel i stort sett borta, säger Henrik.

Åke Bergdahl är Trosas enda aktiva yrkesfiskare, vilket är ett tydligt tecken på hur det numera är ställt i haven Men istället för att lägga till mer kött på menyn, går Fina Fisken med tiden och har mer vegetariska förrätter och tillbehör.

– Jag är själv inte vegetarian men äter ofta vegetariskt här för att våra kockar gör det så bra, säger Henrik.

I trädgården hörs sorlet av matgäster och serveringspersonalen fladdrar in och ut genom dörren till den rustika restaurangbyggnaden. "Snabb, kunnig och tillmötesgående" tycker White guides recensent, som ger personalen en egen eloge.

– Personalen är det viktigaste i alla verksamheter och eftersom vi har vinterstängt är det en av våra utmaningar att få tag på bra personal, säger Henrik.

Lösningen är att knyta till sig högskolestudenter som vill ha säsongsjobb under hela sin utbildningstid. Många i personalen är återkommande, så det blir ungefär tjugofem procent ny personal varje år, uppskattar Anton.

Tillagningen och smaksättningen är Fina Fiskens signum och några av kockarna är heltidsanställda. Men den stora huvudrollen har ändå gästerna och Fina Fisken är en krog med många stamgäster.

– Det är dyrt att äta ute och man går inte ut för att bli mätt i dag utan för upplevelsen att bli behagligt ompysslad. Det är största kicken att någon spenderar så mycket pengar på något vi skapat. Det är jättesmickrande, säger Anton.

– Vi ser varje gäst som en recensent. Trädgårdsbaren har också blivit ett vattenhål i Trosa med en egen gästgrupp som bara tar en god drink. Man behöver inte alltid gå hit för att köra hela racet. Vi vill att det här ska vara som hemma, säger Henrik.

Sätter poäng på mat och fika

White guide är en restaurangguide som getts ut i Sverige sedan 2005. Varje år testar och bedömer de 800 restauranger. Från 2013 publiceras även en White guide café där upp till 300 av Sveriges bästa caféer presenteras. De vill stå för seriös och innovativ krogkritik. Testerna sker anonymt och med full transparens kring bedömningskriterierna.

Kvaliteten på dryck, bakverk (och bredda bröd), service samt miljö och stämning bedöms i White guide café. Störst vikt läggs vid kvalitet och upplevelse av dryck och bakverk, med en poängs övervikt för bakverken.

Källa: whiteguide.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa