Vassa plöjare gjorde upp i Flen

I dag samlades distriktets bästa plöjare vid Stenhammar för att göra upp om en SM-biljett. - Det gäller att man satt i hop ett bra ekipage, säger Dick Nilsson från Stallarholmen.

8 oktober 2011 16:16

Det finns såväl SM som VM i plöjning. Men för att ta sig till SM och försöka knipa en plats i VM måste man först vinna distriktsmästerskapen. I dag gjorde de bästa i Södermanlands distrikt upp vid Stenhammar. Det handlade om tre klasser: Traktor, veterantraktor och häst.

- Jag blev biten av tävlandet för tolv år sedan. Utmaningen är att hela tiden räkna ut hur man ska plöja, säger Lars-Eric Björkström från Östra Vingåker.

Han tävlade i veterantraktorklassen där även sonen Mats Björkström tävlade. Han har tävlingsplöjt nästan lika länge som sin far och har lyckats med något hans far inte mäktat med.

- Jag har två förstaplatser i SM. De sista åren har jag vunnit mot pappa. Jag är kanske mer enveten om inte annat, säger sonen med ett leende.

De tävlande fick varsin lott tilldelad där de plöjde fram och tillbaka noga övervakade av domare som bedömde dem i 25 olika kategorier.

- Det handlar mycket om inställningarna på plogen, säger Tommy Hagfalk som dömde traktorklassen.

I hästklassen gjorde fyra ekipage upp. Bland annat Johan Eriksson från Katrineholm tillsammans med ardennerna Ruben och Krut.

- Det gäller att ha mycket erfarenhet för att klara av alla störningar och få hästarna att vara samarbetsvilliga. De ska gå sakta och dra tungt på samma gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa