Kritik mot SD-politiker efter Facebook-utspel

Bengt Nilsson sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Nu har han hamnat i blåsväder efter att, enligt flera kommuninvånare, ha uttrycks sig opassande på Facebook.

20 september 2012 06:05

Bengt Nilsson representerar för Sverigedemokraterna i Flens kommunfullmäktige. Nu får han stark kritik från flera invånare i Flens kommun. Det är ett par uttalanden på Facebook som är anledningen till reaktionerna.

På sin privata Facebooksida skrev Bengt Nilsson att "Invandrare klagar så mycket på TV3 att de visar för lite invandrarprogram, så varför kör de inte Efterlyst fyra gånger i veckan?". Dessutom la han upp ett inlägg som beskriver de hårda repressalierna för personer som korsar gränserna illegalt till flera diktaturer kontra de bidragen illegala invandrare enligt inlägget får i Sverige. Många användare på Facebook reagerade starkt på inläggen.

– Jag reagerar främst på att han som politiker gör ett sådant uttalande. Även om det är ett skämt så skämtar man inte om sådant på det viset om man har den positionen, säger Augusto Zúñiga Stenberg som är en av de som reagerade starkast på Facebook.

Bengt Nilsson tog själv bort inläggen när reaktionerna kom. Han anser dock inte att de är främlingsfientliga eller överhuvudtaget kontroversiella.

– Det var historier likt Norgehistorier, det var på skämt. Jag är inte rasist och skulle aldrig skriva något rasistiskt. Det är det värsta jag vet. Allting har blivit otroligt överdrivet.

Hur ser du på skillnaden mellan det du säger i talarstolen som politiker och det du skriver på Facebook som privatperson?

– Jag drar aldrig en rolig historia i talarstolen om man säger så. Det är bara vad det här handlar om, det var inte ett dugg rasistiskt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa