Flen satsar på mammasvenska

I ett år har Eductus lärt ut mammasvenska i Flen. Ett unikt projekt som kan lyftas på riksdagsnivå.

26 juni 2013 05:51

I drygt ett år har Eductus i Flen erbjudit mammasvenska. En utbildning för nyanlända kvinnor som har små barn och som ofta väntar på dagisplats. Fyra timmar per dag, fem dagar i veckan, får mammorna undervisning i svenska och kan samtidigt ha med sig sina barn.

– Det är jättebra här och Eva är en väldigt bra lärare, säger eleven Horia som har bott i Sverige i ett år.

Att ha en renodlad utbildning för mammor där barnen är välkomna är ett unikt grepp enligt Rita Tammelin som är samordnare på Eductus i Flen.

– Det finns kanske några grupper någonstans, men att ha det som en utbildning är unikt så vitt jag vet. Det händer allt för ofta att kvinnor får barn, stannar hemma och tappar den svenska de har lärt sig.

Utbildningen handlar även om att låta mammor träffas och prata om just att vara mamma och allt vad det innebär i det svenska samhället.

I går var riksdagspolitikern Lotta Finstorp (M) på besök på mammasvenskalektionen på Eductus.

– Det här är genialiskt! När de här kvinnorna är hemma pratar de så klart bara sitt modersmål och träffar få vuxna. Det här ger ett socialt utbyte och ser till att de inte tappar fart i sin språkundervisning. Det är både bra för samhället och individen, säger Lotta Finstorp som tänker lyfta fram mammasvenskan på riksdagsnivå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Berggren