Jürss Mejeri tar prisbelönt ost till Italien

Jürss Mejeri fortsätter att skörda framgångar och nu beger de sig till Italien och Slow Food rörelsens mecka för att sprida ordet om den sörmländska ostkonsten.

8 september 2015 13:00

Sedan ett tiotal år tillbaka är Claes och Kerstin Jürss engagerade i Slow Food rörelsen och har flera gånger åkt på festivalen Cheese som anordnas vartannat år i den norditalienska staden Brà.

– Det är en gigantisk mässa som pågår från fredag till måndag och det brukar komma 200 000 besökare. Det finns ostar från hela världen, jag har ätit kamelost från Egypten och ostar från USA och Nya Zeeland där, säger Claes Jürss.

Det var just vid ett tidigare festivalbesök som hans uttalande om att det vore kul att ställa ut snappades upp av en dansk grossist och inför årets upplaga kom så förfrågan.

Redan i dag onsdag avgår en lastbil lastad med två av mejeriets primörer, Sörmlands Ädel och Björnost.

– Det är en kylbil som går via Köpenhamn till Italien och den fungerar också som lager när vi är där, säger Claes Jürss.

Festivalen är öppen från tio på morgonen till tio på kvällen och förutom Claes och Kerstin Jürss åker fem personal med för att jobba i skift men också hinna ta del av ostfesten.

Slow Food värnar om lokala traditioner och kvalitén i de ekologiska produkterna. De vill få folk att umgås kring mat och även uppmärksamma på relaterade områden som djurrätt och ett hållbart lantbruk. Rörelsen grundades i Brà där sätet finns och under festivalen passar staden på att fira rejält.

– Det är fantastiskt och ett helt otroligt engagemang, de stänger av hela staden och alla är involverade, säger Claes Jürss.

Även om mässan drar stora horder av ostsugna besökare ser han den mer som en rolig grej än ett säljtillfälle.

– Det är ganska exotiskt med Skandinavien där nere och vi åker med två danska företag och ett från Hjo. Att skapa kontakter är inte vårt huvudmål, vi gör det mest för att det är roligt även om vi nog säljer en del, säger Claes Jürss och berättar om mejeriets senaste framgångar.

– I en stor nordisk osttävling som hölls i Danmark i somras vann vi guld för Sörmlands Ädel, Granbarksost och Astri.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Ornhammar