Falska poliser lurade äldre i Flen

De lurar eller tränger sig in hos äldre. Stjäl deras kontokort och lyckas sedan tömma det på pengar genom att låtsas vara poliser. Hittills har två äldre personer i Flens kommun drabbats.

18 december 2015 06:00

Fall där äldre har blivit rånade är ingen ovanlighet för polisen. Tidningen har vid upprepade tillfällen bland annat rapporterat om fall där äldre människor har blivit attackerade eller lurade och på så sätt rånats efter att de tagit ut pengar från bankomaten.

Nu varnar polisen för gärningsmän som använder sig av en ny strategi för att stjäla pengar från äldre. Polisen har fått in två anmälningar från äldre i Flens kommun som har blivit utsatta. Tillvägagångssättet har varit detsamma vid bägge tillfällena.

– Det är personer som besöker äldre och som på något sätt lurar eller tränger sig in i deras hem. Väl inne har de tillgripit de äldres bankomatkort, säger Peter Göransson, tillförordnad gruppledare hos polisen i Katrineholm.

Några dagar senare har förövarna ringt till sina offer och utgett sig för att vara från polisen. De har sagt till de äldre att de inte behöver spärra bankkorten eftersom polisen redan har hittat det. På det sättet har gärningsmännen hunnit såväl ta ut pengar från korten och handlat saker innan de drabbade insett läget och spärrat korten.

– Vi vet att det har hänt två gånger i Flens kommun och det är två gånger för mycket. Det är helt klart att några har satt det här i system. Det är fult, men det har fungerat två gånger, säger Peter Göransson.

De drabbade är i 80-årsålder, det första fallet i centrala Flen för ett par veckor sedan och den andra i Bettna för bara några dagar sedan. Polisen har även fått in en anmälan om att någon har försökt att göra samma sak mot en äldre kvinna i Katrineholm, utan att lyckas, samma dygn som stölden skedde i Bettna.

Peter Göransson menar att det dessutom mycket väl kan finnas ett mörkertal när det gäller drabbade och fall där gärningsmännen har försökt utan att lyckas.

– Man blir upprörd när personer ger sig på och utnyttjar äldres välvillighet och svagheter för sin egen olovliga vinnings skull, säger Peter Göransson.

Rådet från Peter Göransson är tydligt: Släpp inte in okända personer i ditt hem och om du blir av med ditt bankkort så ska du spärra det.

– Du ska spärra kortet själv, det kan inte polisen eller din bank göra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa