Jubilerande teater sätter upp Aida

År 2000 sattes den upp på Broadway. I sommar framförs den i kolhuset. Just nu repeteras Aida av det 20-årsjubilerande teatersällskapet, som har många nya medlemmar.

20 mars 2016 20:14

Text, sång och koreografi nöts in i Folkets hus i Hälleforsnäs, som tillfälligt rymmer Kolhusteaterns medlemmar.

– Det är kallare inne i kolhuset än det är ute, så vi brukar inte repa där förrän det blivit lite varmare ute, säger regissören Jesper Bengtsson.

Det är Aida som är årets föreställning av Kolhusteatern; en Disneyproducerad Broadwaymusikal från år 2000, med musik av Elton John och Tim Rice.

– Musiken är helt fantastisk. Man hör verkligen att det är Elton John. Vill man inte komma för historians skull så måste man komma för musiken, säger Josephine Thunell som ansvarar för instuderingen av sången.

Aida är en berättelse om förbjuden kärlek, som bygger på Giuseppe Verdis opera med samma namn. Huvudrollen, prinsessan Aida, spelas av 21-åriga Felicia Olsson från Eskilstuna, som vi känner igen från Melodifestivalen år 2013.

Felicia Olsson, liksom många andra i ensemblen, är ny i sammanhanget.

– Det är ett generationsskifte. Vi har en väldig mix av åldrar, den yngsta är 11 år och den äldsta 44. Det är väldigt roligt, säger Jesper Bengtsson – som själv har varit med sedan 2005, som allt från kaffekokare till producent och skådespelare.

– Vissa har sjungit mycket tidigare, andra har spelat teater. Några har aldrig gjort något liknande, fyller koreografen Carin Juborg i.

Den 22 juli är det premiär för Aida i Hälleforsnäs, och att Kolhusteatern längtar efter sitt kolhus är tydligt.

– Det är en så speciell lokal. Den kommer att passa väldigt bra för just Aida. Inte för att den är som Egypten för 2 500 år sedan, men det kommer att bli häftigt med den råa och brutala miljön, säger Jesper Bengtsson.

Biljetterna till de 16 föreställningarna släpps i slutet av maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa