Guhn från Hälleforsnäs på svensk films största kväll

Guldbaggegalan är den svenska filmens finrum och stora galakväll. I år med Hälleforsnäs representerat i form av "Syster Alice" – mer känd som Guhn Andersson.

21 januari 2017 09:15

Ikväll är inte vilken kväll som helst för 70-åriga Guhn Andersson från Hälleforsnäs. Hon är en av deltagarna på årets Guldbaggegala efter sin roll som "Syster Alice" i filmen ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann”.

‒Känslan är att det ska bli väldigt kul att vara med på detta tillfälle, det hör inte till vanligheterna, säger Guhn Andersson när tidningen pratar med henne på måndagsförmiddagen samtidigt som hon gör ett besök hos frisören inför festen.

Guhn Andersson medverkade också i "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" men längre än så sträcker sig inte filmkarriären.

‒Allting har varit jäkligt kul och det är så många hjälpsamma och glada människor och lättsamt på inspelningarna. Hade jag vetat det skulle vara så här hade jag kunnat bli skådis för 40 år sedan, säger hon som annars skådespelar i revyer på Teater Klämman i Mellösa.

‒Jag blev pushad av min dotter att gå på castingen inför den första filmen och gjorde det i sista stund. Det var så det började och så har det rullat på, säger Guhn Andersson och gläntar på dörren för fler roller.

‒Det finns intresse och många som är på mig men jag kan inte säga vad det handlar om. Det är klart om de hör av sig igen säger jag inte nej, beroende på vad de erbjuder.

Vad tror du om filmens vinstchanser?

‒Den har många chanser tror jag, Iwar Wiklander som bästa biroll till exempel och biopublikens pris kan man hoppas på. Och även regissörerna borde få ett pris, de är så duktiga Måns och Felix (regissörerna med efternamnet Herngren reds. anm.).

”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” utspelar sig delvis i Malmköping men är inspelad i Trollhättan. Den är nominerad i åtta kategorier, däribland Bästa film och Bästa regi.

Guldbaggegalan arrangeras på Cirkus i Stockholm och direktsänds i SVT1 med start klockan 20 i kväll.

53 år av baggefest

Sveriges främsta filmpris skapades av Svenska Filminstitutets vd Harry Schein och har delats ut sedan 1964.

Det första året fanns bara tre vinnare, Ingmar Bergman – Bästa regi för Tystnaden, Ingrid Thulin – Bästa kvinnliga skådespelare för Tystnaden och Keve Hjelm – Bästa manliga skådespelare för Kvarteret Korpen.

Totalt har cirka 500 Guldbaggar delats ut och nu för tiden finns det 19 olika priskategorier.

Källa: Svenska Filminstitutet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa