Protestgrupp ryter till om tågtrafiken

När SJ beslutade att förändra eftermiddagstrafiken i Flen och låta det gå åtta timmar mellan helgtågen blev det droppen i bägaren. Daniel Danon har tagit initiativet till en protestgrupp med facebooksidan ”Rädda oss från tågkaos!!!”.

30 november 2010 20:55

Förra gången Daniel Danon engagerade sig i tågtrafiken resulterade det i att tåglinjen Uven bevarades. Han ilskande till igen när SJ presenterade tidtabellen för nästa år, som innebär att 16.30-tåget till Stockholm på eftermiddagen dras in och att det bara ska gå tre tåg per dag mellan Stockholm och Flen på helgerna.

– Vi ser hela tiden hur restiden förlängs genom trängsel på spåren, signalfel och snö. Samtidigt avvisar regeringen nya investeringar, säger Daniel Danon.

Han skrev insändare till tidningen och brev till bland annat regeringskansliet, Trafikverket och Regionförbundet.

Skillnaden mot när han för 1,5 år sedan protesterade mot nedläggningen av Uven är att det inte ska vara en protest som leds av Socialdemokraterna utan en folkrörelse.

Gäller hela landet

– Jag vill väcka opinion. De här problemen finns inte bara i Flen utan i hela landet. Folk måste kunna röra på sig för att landet ska utvecklas, säger Daniel Danon.

Protestgruppen har än så länge bara sex medlemmar. En av dem är innebandyklubbens ordförande Peter Arvidsson, som har pendlat från Flen till Stockholm i 14 år. Han upplever att varje justering av tågtidtabellen har varit till det sämre.

– När jag var liten var det ett äventyr att åka till Stockholm. Sedan byggdes tunnlar och plötsligt tog det 55 minuter till Stockholm. Det blev möjligt att bo här och pendla. Nu har det gått över till att bli ett äventyr igen, säger Peter Arvidsson.

Gruppmedlemmen Kalle Holmsten har närstuderat tidtabellerna och håller med Peter Arvidsson.

– Vi är tillbaka på den tidtabell som gällde för 15 år sedan.

Framtidsoro

Politikern Monica Falk gick med i gruppen med en stark oro för kommunens framtid.

– Det är en viktig strategisk fråga. Folk som bor här måste kunna försörja sig och tågen behövs också för att säkra tillgången av arbetskraft. Det är relevant inte bara för de som pendlar utan för alla. Det är en ödesfråga för Flens kommun, säger Monica Falk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa