Armbrytarfästet Flen – nu med två klubbar

Flen är ett av Sveriges främsta armbrytarfästen. Det har historiken visat och det faktum att det i dag finns två klubbar på orten.

5 december 2019 06:44

I dag inleds armbrytnings-VM i Polska Rumia. Flen representeras av sju armbrytare – från två olika klubbar. Kuriren träffade tre av dem som tävlar för Flen sport och hälsa IF innan avfärden till Polen.

– Det ska bli kul att se hur man ligger till mot den internationella eliten, säger 23-årige Jonathan Pettersson som tävlar i seniorklassen.

Han är debutant i internationella sammanhang, precis som 18-årige Linus Knutsson och 13-åriga Zilan Merzan. I en månad har de legat i hårdträning och bland annat slipat på vinklar och starter. Jonathan Pettersson har brutit arm i ungefär två år och kom i våras tia på SM. Linus Knutsson har ett år bakom sig som armbrytare och plockade hem ett silver under sin SM-debut.

– Det känns lite konstigt att åka på VM eftersom jag inte har hållit på så länge, men det ska bli kul att få se hur det är, säger Linus Knutsson som tävlar i J18-klassen.

Zilan Merzan, som tävlar i J15-klassen, må vara yngst i trion men hon är trots det mest rutinerad. 

– Jag började bryta arm året jag skulle fylla tio och min andra tävling var SM som jag vann. Då fick jag titeln Sveriges starkaste 11-åring, säger Zilan Merzan som vann SM även i år.

 Zilan Merzan siktar på medalj och Jonathan Pettersson tror att alla tre kan hävda sig bra i Polen. 

– Det finns goda chanser för placeringar för alla tre, säger Jonathan Pettersson.

Totalt åker fem tävlanden från Flens sport och hälsa IF till VM, de andra två är Elin Kålbäck och Amanda Kristensson. Dessutom bidrar ortens andra klubb, Flen armfigthers, med två tävlanden Marlene Lindgren och Camilla Kättström, båda i mastersklassen.

Felicia Eklund var med och grundade Flen armfighters för ungefär 15 år sedan och är även grundare till Flen sport och hälsa som såg sitt ljus för åtta år sedan. För drygt två år sedan blev Flens sport och hälsa även en idrottsförening och vid sidan av funktionell fitness tillkom sedermera även armbrytning.

Resultatet blev två armbrytningsklubbar i Flen, men det finns ingen rivalitet eller konkurrens mellan dem. Ytterligare ett bevis på Flens framskjutna position inom armbrytningen. Det vittnar även mängder av SM- och VM-medaljer genom åren om.

– Det är för att vi har brunnit så mycket och aktivt byggt upp och jobbat för det här. Vi har varit duktiga och inte bara fokuserat på oss själva utan även att hjälpa andra, säger Felicia Eklund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren