Det är Flens Bostads AB som ska stå för byggnationen av fastigheten som ska rymma 16 lägenheter varav åtta treor och åtta tvåor. Byggstart beräknas till senhösten med inflyttning nästa sommar.
– Det är läge att börja bygga nu och allt går enligt plan. Alla bullermätningar och miljöundersökningar som är erforderliga är gjorda och godkända och detaljplanen antogs tidigare i april, säger Peter Israelsson, Samhällsbyggnadschef i Flens kommun.
Han räknar pensionärer som den primära målgruppen för de nya lägenheter.
– De kan handla om människor som vill lämna sina villor och då frigör de hus för yngre familjer. Det är viktigt för att få igång fastighetsmarknaden.
Arne Fältin är vd för Flens Bostads AB och för samma resonemang som Peter Israelsson.
– Vi tror att den här typen av boende kan tilltala villaägare som börjar bli till åren och som vill bo centralt och bekvämt. Och de yngre familjerna frigör i sin tur lägenheter och det är den flyttkedjan man vill komma åt, säger han.
De nya hyresrätterna byggs i ett så kallat kombohus som Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO, har tagit fram. Det är standardiserade flerfamiljshus till ett fast pris som upphandlas centralt. De har låg energiprestanda och minimalt underhållsbehov.
Tvåorna blir 60 kvadratmeter stora och treorna 72. Jämfört med snitthyran för en hyreslägenhet i Flen som i dag ligger på 890 kronor per kvadratmeter och år kan de nya lägenheterna bli bra mycket dyrare.
– Det blir en ganska hög nivå för att vara i Flen men naturligtvis också en markant skillnad i standard. 1500 kronor per kvadratmeter och år vilket ger 9000 kronor i månaden för en trerummare och 7600 för en tvåa. Men inget är färdigförhandlat med hyresgästföreningen ännu, säger Arne Fältin.
Det är nästan 30 år sedan Flen fick nya hyreshus och det råder en ökad efterfrågan på boende.
– Vakansgraden i det befintliga utbudet har minskat, som värst hade vi 20 procent tomma lägenheter, nu är det nere på fyra och mycket av det är i Hälleforsnäs. Kraven på att bygga nytt är annorlunda mot 1987 när vi senast byggde bland annat när det gäller ljudmiljöer. Men vi har löst det och det känns det bra, säger Arne Fältin.
Nybygget kalkyleras kosta 26 miljoner kronor men innan grävskopan kan sättas i marken ska detaljplanen vinna laga kraft. Det beräknas ta ungefär tre veckor och därefter ska även bygglovsansökan godkännas.
– Under de veckorna kan detaljplanen överklagas och i så fall tar det betydligt längre tid, men i det här fallet är jag 99,9 procent säker på att den inte kommer överklagas, säger Helena Rengemo, planarkitekt och handläggare i ärendet med Kvarteret Städet.
Anledningen till att just tomten som i folkmun kallas "Fisklisatomten" nu ska användas till husbygge återfinns i fördjupningen av den långsiktiga översiktplanen för Flens kommun.
– Vi har gjort en plan över områden där vi kan förtäta Flen och det finns ett behov av fler lägenheter centralt. Detta gör det mer attraktivt att bo centralt även i Flen med närheten till service, butiker och järnvägsstationen, säger Peter Israelsson.
Om denna form av byggnation är lösningen för en skenande bostadsbrist är för tidigt att spekulera om.
– Blir detta lyckat kanske vi kan bygga på fler ställen, men först ska vi lyckas med det här, säger Arne Fältin.