Under sommaren och hösten har arkeologer från Sörmlands arkeologi gjort flera fynd vid vägarbetet på väg 55 mellan Dunker och Björndammen.
Patrik Gustafsson Gillbrand är projektledare vid Sörmland arkeologi.
– Vi var på plats redan för två år sedan innan bygget drog igång. Då hittade vi en boplats som är 8 400 år gammal med ganska ovanliga fynd från jägare och samlare, säger han.
Fynden som gjordes var bland annat en halv trindyxa – en yxa tillverkad under stenåldern av flinta eller bergarten diabas.
Under sommaren och hösten var arkeologerna där igen, för att undersöka ett nytt, lite mindre, område.
– Då såg vi att boplatsen fortsatte men den såg lite annorlunda ut än där vi grävde för två år sedan. Nu hittade vi rester från sju eldstäder men även ungefär ett kilo keramik.
Det som är intressant med keramiken är att det började man använda först för 6 000 år sedan, när bönderna kom.
Arkeologerna har därför skickat in kol på analys och väntar nu på svar. Svaren är inte exaktadet handlar om plus/minus några hundra år, men det kommer att ge en tydligare bild av helheten.
– Det som är intressant här är kopplingen. Hänger eldplatserna ihop med de tidiga bönderna eller är det från de äldre samlarna och jägarna? Är det en enda stor boplats eller är det någon som bara stannat till och rest vidare? säger Gustafsson Gillbrand.
– Det är som att lägga ett pussel. En annan spännande sak är att allt det här ligger på Kjulaåsen. Idag går ju våra vägar över de gamla åsarna, och kanske är det så att det har fungerat som ett vägsystem även för 6 00 år sedan.