På måndag ska den kommande strategiska planen och budgeten avhandlas på kommunfullmäktige. I onsdags presenterade Alliansen, bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, sina förslag.
I sin strategiska plan lyfter Alliansen fram en rad förslag där de vill se satsningar. De vill bland annat att socialnämnden ska ges resurser för att fullfölja det uppdrag som gavs av fullmäktige vid behandlingen av årets budget. Målet då var att halvera kostnaderna för försörjningsstöd 2022.
– Men man har inte gett socialnämnden några resurser för 2022 vilket vi tycker är fel, säger Roger Tiefensee.
När det gäller försörjningsstödet vill Alliansen även se att kraven blir tydligare på att den som mottar stödet deltar i praktik eller kompetenshöjande aktiviteter. De vill även se en total översyn av Svenska för invandrare, SFI.
– Vi får rapporter löpande på kommunstyrelsen om hur många som når godkänt resultat och det är undermåligt. Vi måste göra en översyn för att se hur vi kan effektivisera och hitta nya sätt att arbeta, säger Katarina Lagerstedt (M).
Något annat Alliansen tycker är undermåligt är verkställandet av redan fattade beslut. De riktar i sin strategiska plan vass kritik mot den styrande minoriteten.
– Skillnaden på deras budget och vår budget är att vi vill verkställa redan fattade beslut, säger Berit Hyllbrant (L).
De listar flera stora beslut som ännu inte verkställts, däribland att snabba på planprocessen gällande Hyltinge strand och Malmakvarn, att ta fram 200 byggklara småhustomter och att öka tillgången till markförberedd industrimark.
Samtalsklimatet är gott och många beslut tas i enighet, menar Alliansen. Men sedan tycker de att saker och ting tar för lång tid från minoriteten, som de menar styr agendan och har kontakten med tjänstemännen.
– Det handlar mycket om politiskt ledarskap, vi har varit överens om många av de här besluten. Sedan har ingen kontrollen, så kan det inte vara. Redan fattade beslut kan man inte lägga igen, säger Tiefensee.
Ett projekt som de vill få liv i igen är ortsutvecklingen i kommunen som de upplever har stannat av.
– Det funkar inte som det gjorde en gång i tiden. Vi vill återta begreppet och återstarta arbetet. Flen är en mångfald och våra orters särprägel lyfts fram i vår vision. Det får vi inte tappa bort, säger Tiefensee.
I Alliansens strategiska plan finns även ett pilotprojekt med. Under 2024 ska det nya äldreboendet vid Gårdsjö strand stå klart och på samma plats finns redan en förskola. Alliansen vill se samverkan mellan dessa två verksamheter.
– Synergieffekterna när barn och äldre träffas, åt båda håll, ser jag som väldigt spännande, säger Anna Jernemalm (KD) som har jobbat som undersköterska på äldreboende.
– Så fort någon anhörig kommer med barnbarnsbarn så livas ansiktena upp även hos de som annars kanske är väldigt inne i sig själva och slutna. Många barn kanske inte träffar äldre och vi vet att många äldre är ensamma, fortsätter hon.
Alliansen ser inga stora kostnader med projektet och deras vision är att den typen av samverkan ska bli vanligt förekommande inom äldreomsorgen i stort i kommunen.
– Det skulle kunna vara ett jättespännande projekt som kan smitta av sig, säger Anna Jernemalm.