2014 anmäldes omkring 42 000 brott i Sörmland, varav 4 744 i Katrineholm, 2 161 i Flen och 888 i Vingåker. I genomsnitt läggs sju av tio brottsanmälningar ned direkt och bland dem finns en hel del ärenden som inte är brott alls.
– Det gör ju att statistiken blir lite missvisande, det ser ut som att det är fler brott än vad det är, säger Joakim Öhrn, förundersökningsledare hos polisen i Katrineholm.
Polisen har skyldighet att ta upp anmälan och att själva göra anmälan, om de får kännedom om brott.
– Direktiven säger att vi inte ska neka någon att göra anmälan.
För utredarna tar okynnesanmälningarna inte mycket tid, säger Joakim Öhrn, däremot för dem som åker på larm och jobbar ute. I polisens nya organisation finns jourhavande förundersökningsledare som gör en första gallring. För Katrineholm och Vingåker görs den av polisens kontaktcenter i Nässjö, eller på länsnivå. Det är en ordning som har både för- och nackdelar, enligt Öhrn. Å ena sidan är det bra att slippa anmälningar som bara läggs ned direkt eller inte är seriösa, men å andra sidan har polisen lokalt ingen möjlighet att se mönster i anmälningarna.
– Vi tappar den lokala personkännedomen och förlorar möjligheten att sätta anmälningarna i ett sammanhang. Ett enskilt ärende är kanske ingenting, men om samma sak sker gång på gång är det kanske något vi ska titta på. Nu kan det vara 100 förundersökningsledare i hela landet som granskar anmälningarna, de har ingen möjlighet att se mönster.
Polisen tar också upp många anmälningar i servicesyfte, säger Joakim Öhrn.
– Som trafikolyckor utan misstanke om brott. Det är egentligen service till försäkringsbolagen. Vi skriver också förlustanmälningar, som kan ha ett syfte eftersom vi också får in hittegods, men när det gäller förluster som hänt utomlands är det svårt att se syftet.
Enligt en utredning gjord av Polismyndigheten bör anmälningarna av händelser som inte är brott kunna hanteras enklare. I utredningen står det "Det kan finnas skäl att lyfta bort det stora antalet anmälningar som inte rör brott från brottsutredningsverksamheten. Om man skiljer anmälningarna åt så kan den brottsutredande verksamheten renodlas och förunder-sökningsledare avlastas uppgifter".