Hon har suttit som kommunstyrelsens ordförande i två år – men närmar sig sitt första val som partiets främsta kandidat. Ann-Charlotte Munter (S) vill gärna fortsätta det arbete hon har påbörjat men är också redo att agera oppositionsråd, om väljarna röstar igenom ett maktskifte i Flen.
Munter tog över efter Anders Berglöv (S) i april 2020, efter en diger nomineringsprocess där partiet fick önska fritt vad de ville ha för typ av ledare. Önskemålen blev många, spretiga och ibland motsägelsefulla, minns hon:
– Det skulle vara någon på arbetarplan, men som gärna har akademisk utbildning. Det var som att ”vi vill gärna ha Fantomen, men en superkvinna går också bra”.
Med det gjorde Munter comeback i kommunpolitiken, som några år tidigare hade tagit ett kliv tillbaka för att fokusera på sitt arbetet som adjunkt på Mälardalens universitet.
Den socialdemokratiska laguppställningen inför kommunvalet består av 31 personer i åldern 19–79. Elva kvinnor och 20 män. Elva kandidater är nya på listan. Munter, som hade nummer 12 vid förra valet, valdes av ett enigt årsmöte tidigare i vår.
– Jag fick gåshud över hela kroppen! Så nu hoppas jag få fortsätta och göra mig det förtroendet förtjänt.
Nittonåringarna Beata Karlsson och William Kohlström kandiderar för första gången – hon på plats sju och han på 18.
– Det är jätteroligt. Jag brinner för ungdomarna och för att förbättra deras förutsättningar i kommunen, säger Munter.
– Och ska vi ha en hållbar demokrati måste ungdomarna komma in, känna att de kan påverka, engagera sig politisk och få sin röst hörd.
Tvärtemot vad många andra partier upplever säger Munter att Socialdemokraterna i Flen har haft en inströmning av unga de senaste åren. Det ger henne framtidshopp.
– Vi har försökt vara lyhörda och ge dem plats och inflytande samtidigt som vi låter dem vara just unga och ha roligt.
Även när det gäller partiets huvudfrågor lokalt står ungdomarna i fokus – och skolan.
– Det är där deras framtid börjar och en bra skolgång ger en bra grund att stå på när man ska ta sig vidare i livet.
Hon vill se en kvalitativ utbildning, att man tar tillvara på den befintliga personalen och se till att fler utbildas till lärare och speciallärare.
Vidare lyfter hon näringslivet, barn- och äldreomsorgen och demografin som huvudfrågor.
– Jag har som personligt mål att vända trenden med befolkningsminskning som vi har haft. Det är ett stort mål och inte lätt, men det är ett måste.
Munter känner sig trygg med Magdalena Andersson (S) som partiledare och är stolt över att ha närvarat på kongressen där hon röstades fram.
– Det är något jag verkligen kan berätta för mina barn och barnbarn sen, säger hon.
Kommer hon vinna valet?
– Det vågar jag inte gissa. Men det känns väldigt bra när jag pratar med folk runt omkring. Och jag hör många som säger att de inte är säkra på sin partitillhörighet – men som känner sig trygga med Magdalena Andersson.
Vidare nämner Munter Natofrågan som svår och är rädd att partierna gör valfrågor av saker kopplade till det oroliga världsläget och därmed skapar en större oroskänsla hos invånarna.
– Då är det lättare att vara kommunpolitiker, även om man blir lite orolig att det ska göras valpolitik av vissa frågor här med.