– Jag ska lämna banken för ett annat uppdrag, säger Håkan Bennetoft, som i dagsläget inte vill berätta vilket det nya uppdraget är.
– Det är hemligt just nu, säger han och förklarar att om någon eller ett par veckor kan han berätta mer.
I måndags offentliggjorde Sörmlands sparbank för personal och kunder att Håkan Bennetoft slutar som regionchef för Katrineholm, Flen och Vingåker.
Om två månader avslutas anställningen och Håkan Bennetoft kliver av som bankens ansikte utåt, en roll som han haft i sammanlagt 14 år (2000-2008, varpå han hade jobb hos annan arbetsgivare under tre år innan han sedan återkom i slutet av 2010).
Uppgifter till tidningen gör gällande att Håkan Bennetoft inte lämnar frivilligt, även om omständigheterna presenteras på det viset. Källor uppger att det inom kort kommer att presenteras ytterligare skarp myndighetskritik mot bankens agerande, mot ledning och mot styrelse.
Men Håkan Bennetoft är tydlig med att han inte fått sparken och att han lämnar sin tjänst frivilligt:
– Ja, annars hade jag varit avstängd för länge sedan.
– Det finns ingen som helst schism mellan mig och bankledningen. Det här har ingenting att göra med tidigare vd:s och styrelses agerande, säger Håkan Bennetoft.
Och Sörmlands sparbanks nuvarande vd Daniel Eriksson ger honom fullt stöd:
– Han har sagt upp sig, säger Daniel Eriksson.
Enligt Daniel Eriksson får Håkan Bennetoft inget avgångsvederlag.
– Det får man inte när man säger upp sig själv.
Bankens tidigare vd, Joacim Lindgren, har polisanmälts och polisutredning pågår. Bankens egen utredning har visat att Joacim Lindgren levde lyxliv för bankens pengar och bland annat köpte cigarrer för över 50 000 kronor och teknikprylar för 750 000 kronor.
Tidigare har också flera personer i bankens ledning tvingats lämna sina poster, avgått självmant eller avgått efter omröstning.
Hur känns det att lämna banken efter så många år?
– Det är dubbelt. Jag har jobbat så länge. Det är klart att det är jobbigt att lämna, men samtidigt är det spännande att få göra något nytt. Saker och ting har förändrats radikalt i vår värld med nya EU-direktiv och finanskrisen. Det är inte konstigt att man tänker över sin egen situation, säger Håkan Bennetoft.