Anpassad gymnasieskola startar i Flen

En anpassad gymnasieskola blir verklighet i Flens kommun, redan vid starten av vårterminen. "Vi vill kunna erbjuda eleverna det bästa", säger Peter Munter.

Peter Munter (S) ser fördelar med att en anpassad gymnasieskola startar i Flen.

Peter Munter (S) ser fördelar med att en anpassad gymnasieskola startar i Flen.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Flen2023-12-04 06:03

Frågan har tagits upp under de senaste sammanträdena för barn-, utbildnings- och kulturnämnden. Nu har det beslutats att en anpassad gymnasieskola i Flen kommer bli verklighet från och med starten av vårterminen.

– Vi vill kunna erbjuda eleverna det bästa från deras hemmamiljö och slippa de långa resorna, för många av de här barnen behöver ha en anpassad skola av en anledning. Då kan det vara tryggare att få vara i Flen, säger Peter Munter, ordförande på barn- utbildnings- och kulturnämnden och fortsätter:

– Bo (Johansson, rektor på Prins Wilhelmgymnasiet) ville starta höstterminen 2024 men vi beslutade att starta upp den redan till vårterminen nästa år. Det här är för att de elever som bor i Flens kommun i dag reser till Katrineholm, då blir det en extra kostnad för kommunen.

I dagsläget går elever som är i behov av en anpassad gymnasieskola i fel skolform på Prins Wilhelmgymnasiet eller på en skola i en annan kommun, vilket innebär långa resor och skoldagar. Prins Wilhelmgymnasiet har möjlighet, kompetens och resurser för att kunna ta emot elever som skulle kunna gå ett lärlingsprogram.

– Personal och lokaler finns så det är inga problem. Det var en ledamot som ställde frågan under det senaste sammanträdet till Bo Johansson varför det inte går att starta redan till vårterminen, och det var inga problem. Utifrån det ekonomiska läget vi befinner oss i så gäller det att vrida och vända på varenda sten.

Det har diskuterats under flera sammanträden där nämnden utrett både konsekvenser och vilka möjligheter som finns om en anpassad gymnasieskola i Flen blir verklighet. Det man kommit fram till är att de elever som redan går på en anpassad gymnasieskola kommer fortsätta gå kvar på den skolan, medan Prins Wilhelmgymnasiet kommer ta emot nyblivna gymnasieelever.

– Det som uppfattades på sammanträdet där och då var att man var orolig för att plocka hem elever som redan gick på en annan skola. Bo Johansson var väldigt tydlig med att så inte var fallet, utan det ska fyllas på nerifrån. Vi gjorde likadant när vi startade upp den anpassade grundskolan för några år sedan.

Den anpassade gymnasieskolan kommer ha plats för upp till tio elever. De inriktningar som kommer erbjudas är barn- och fritidsprogrammet, försäljning- och serviceprogrammet, hantverksprogrammet, hotell- och turismprogrammet, industritekniska programmet och fordon- och transportprogrammet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!