Aptitrunda med logpremiär och vilda fikasmaker

Vårens matfest står för dörren. I helgen anordnar Sörmlands matkluster vårens aptitrunda. "Det är en fantastisk vårfest och extra viktigt i dessa tider", säger Lena Engelmark Embertsén på Högtorop gård.

Lena Engelmark Embertsén utanför Högtorp gårds lokaler på bruket i Hälleforsnäs. Här ska de ställa ut ett marknadsstånd och sälja fika under helgens aptitrunda.

Lena Engelmark Embertsén utanför Högtorp gårds lokaler på bruket i Hälleforsnäs. Här ska de ställa ut ett marknadsstånd och sälja fika under helgens aptitrunda.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Flen2021-05-26 16:05

Lida gård inviger helgen till ära sin loge med en matmarknad. Där kommer Sjöholms gård sälja naturbeteskött och Lisbeth Brevig, från Öjatorps biodlarförening, sälja honung. Dessutom kommer man att sälja mjöl från Warbro kvarn och must från Tiefensee äppelodling.

– På sikt vill vi använda lokalen till större matmarknader, bröllop och andra fester. Den är 600 kvadratmeter stor och den gamla körbanan finns kvar, vilket är väldigt häftigt, säger Hannah Larsson på Lida gård.

undefined
"Sjöholms gård kommer sälja sina fantastiska naturbeteskött och goda korvar och dessutom kommer Lisbeth Brevig stå och sälja honung", berättar Hannah Larsson på Lida gård.

Förutom gästaktörerna kommer det att dukas upp bord för den som vill fika eller äta där i helgen. Och utomhus kommer det grillas.

– Vi tycker att det är ett fantastiskt evenemang, dessutom är det ju mors dag på söndag. Det viktiga är bara att alla tänker på restriktionerna som gäller och tar sitt personliga ansvar, säger Larsson.

Bruksrestaurangen, Femhundra grader, Jürss mejeri och Högtorps gård öppnar också sina dörrar på vid gavel på bruket i Hälleforsnäs.

För den sistnämnda blir årets medverkan en utökning av tidigare års. Just den här tiden på våren brukar de nämligen lägga all kraft på att skörda granskott.

undefined
Granskotten hänger fina längst ut på grenarna i maj, men Högtorps gård har bestämt sig för att pausa plockandet för att kunna medverka under aptitrundans båda dagar.

– Det är magiskt här ute i skogen. Jag plockade till sent i går kväll, det är nästan svårt att slita sig nu när skotten är så himla fina, säger Lena Engelmark Embertsén på Högtorps gård.

Hon ser fram emot den stundande helgen i kulinariskt tecken och beskriver evenemanget som en fantastisk vårfest. I rådande pandemitider är den dessutom extra viktig för företaget som främst jobbar mot restauranger.

Utanför butiken på bruksområdet kommer de att ställa upp ett marknadsstånd varifrån de kommer att sälja fika enligt det egna konceptet. Bland annat Karl-Johankaka och granskottsglass kommer att finnas på menyn.

– Sen gör vi en blåbärspaj som vi serverar med vispad grädde och granskottsolja. Det blir som en sommardag i granskogen som man får smaka på!

undefined
Lena Engelmark Embertsén utanför Högtorp gårds lokaler på bruket i Hälleforsnäs. Här ska de ställa ut ett marknadsstånd och sälja fika under helgens aptitrunda.

Ändebols gård utanför Bettna medverkar precis som Hotel Malmköping, Stavtorps gårdsbutik och Grinda gårdsglass i Malmköping.

– Inför helgen kommer vi satsa på lite närproducerat i glassarna, berättar Elisabeth Lundahl på Grinda gårdsglass.

Det görs bland annat med rabarber och äpplen från Malmköping, blåbär från Dunker och honung producerad vid den egna gården.

– Vi hoppas att våra kunder kommer hålla avstånd och ha lite extra tålamod nu i helgen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!