När en allvarlig incident likt ett rån inträffar anmäler arbetsgivaren det till Arbetsmiljöverket som därefter gör en inspektion i relation till händelsen. Och det är inte bara i Flen det har skett matbutiksrån den senast tiden
– Jag har varit på Lidl i Strängnäs, Ica i Vingåker, på Coop Triangeln i Eskilstuna och Coop i Flen. Vi tittar på hur de jobbar med riskbedömning när det gäller våld och hot, säger Ola Eriksson, arbetsmiljöinspektör region öst.
Enligt hans rapport finns det två utmärkande brister i Flenbutiken. Arbetsgivaren inte undersökt arbetsförhållandena och skrivit en riskbedömning som inbegriper faktorer som påverkar arbetsmiljön.
Dessa faktorer kan vara just rån och hotfulla situationer och enligt Ola Eriksson ska särskilt riskfyllda arbetsmoment ha en skriftlig arbetsinstruktion.
– Utifrån det får arbetsgivaren tänka till och försöka hitta lösningar. Personalen måste ha goda kunskaper och rutiner kring de här frågorna och veta hur de ska agera. Det är personalen som ska skyddas, inte pengarna, säger Ola Eriksson.
Vid rånet drabbades även personal från butikens städfirma och bolaget var också närvarande vid inspektionen.
Den andra bristen är avsaknaden av en utredning till varför rånet kunde inträffa samt hur man ska förebygga att rån eller liknande incidenter händer igen.
Ola Eriksson har redan mottagit butikens svar på rapporten men kan av säkerhetsmässiga skäl inte ange exakt vad och hur de åtgärdat problemen.
– Men de har gjort det på ett väldigt fint och bra sätt, det kan jag säga, säger Ola Eriksson.
Han menar att risken för att människor som jobbar inom handeln ska utsättas för hot och våld har ökat.
– Numera används människor som ett sätt att komma åt pengarna. Frågan kring de tidigare kassarånen diskuteras och med en sluten kassahantering ser vi att gärningsmännen nu tar sig in med hjälp av personal som de sätter under hot, säger Ola Eriksson.