Bedrägeriliga riktar in sig på äldre kvinnor i Flen

Tidningen berättade i går om Karin Karlsson som blev lurad på 30 000 kronor av ett falskt barnbarn. Nu visar det sig att bedragarna har försökt lura flera äldre i Flen.

Foto:

Flen2016-03-04 18:00

Efter att Karin Karlssons granne läst om fallet berättade hon om ett telefonsamtal hon fått i måndags. Karin Karlsson återger;

– Samtalet började med hej lilla mormor hur mår du? Hon lyssnade och efter ett tag sa hon att hon inte är någons mormor eller farmor. Nästa gång ska hon gå på det men under tiden innan de ska komma och hämta pengarna se till att polisen finns på plats.

Förutom Karin Karlssons granne har minst ytterligare en senior Flenbo fått ett samtal från en okänd man med samma fråga om kontanter.

– Det var nu i veckan han ringde med exakt samma historia om att han skulle köpa en bil och att det var strul med banken. Det måste vara samma människa, säger 86-åriga Gun Andersson som också bor i Flen.

Trots försök att lura henne gick bedragaren bet.

– När jag sa att jag inte känner igen din röst var det precis som att han väntade ut mig och jag blev lite tveksam. Är det Markus (det riktiga barnbarnets namn) sa jag och då sa han ja. Han var väldigt vältalig och protesterade inte när han fick nej. Om man inte är beredd kan man åka på det och jag förstår att hon (Karin Karlsson) gjorde det, säger Gun Andersson.

Karin Karlssons ärende har hamnat hos polisens CIRCA-grupp, en enhet i Vårgårda som jobbar specifikt med brott mot äldre.

– Vi utreder och kartlägger seriebrottslighet mot människor som är över 65 år och vi ser att sådana här brott pågår av och till på flera håll i landet, säger kriminalinspektör Anders Larsson.

I Gun Anderssons fall skedde aldrig något brott men polisen är ändå angelägen om att höra om händelsen.

– Det går att se mönster och om modus varit detsamma. Våra ärenden handlar om två sorters förövare, antingen är det någon som bor i landet och hela tiden hittar på nya sätt att lura pengar av äldre. Sedan har vi den typen av ligor som kommer till Sverige tillfälligt och gör till exempel fickstölder och kommer över pinkoden i butiker för att sedan ta bankkortet och snabbt länsa kontot, säger Anders Larsson och berättar om ett av dessa vanligtvis svårlösta fall där förövarna åkte fast.

– Nyligen hade vi ett ärende uppe i hovrätten där bedragarna sagt att de fått offrets post och undrade om man fick komma över med den. I samband med det fick man portkoden och kom in i trapphuset där man bytte skepnad till hemtjänsten som skulle kolla vårdbehovet. Så kom de in i lägenheterna och avledde offret och tog kontakter och smycken, säger han.

Att ligorna riktar in sig på äldre är ingen tillfällighet.

– Ofta har äldre kanske svårt att lämna signalement om man har problem med synen, en aspekt är också att vissa har nedsatt hörsel och förövarna förvränger sina röster. Många har vittnat om att de hört dåligt, säger Anders Larsson.

Varför tror du bedragarna ändå lyckas lura många äldre?

– Det är den generationen, de vill hjälpa till och vara vänliga och till lags och i synnerhet om det är en anhörig. De lever inte i tanken att någon vill dem illa, säger Anders Larsson och uppmanar till vaksamhet.

– Kontrollera gärna en extra gång och lämna aldrig ut pinkod eller bankkort till någon. Om någon ringer och uppger sig vara en anhörig, dubbelkolla det och lämna inte över pengar till någon okänd person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om