Berglöv: "Murar är ingen lösning"

På söndag är det EU-val och Anders Berglöv (S) uppmanar alla att rösta.”Det är en rättighet så väl som en skyldighet”, säger han.

”Jag tycker att vi har ett bra samarbetsklimat inom Flens kommuns politik”, säger Anders Berglöv (S) som är kommunalråd i Flens kommun. Han ser dock sig som en övergångslösning och räknar inte med att sitta kvar mandatperioden ut.

”Jag tycker att vi har ett bra samarbetsklimat inom Flens kommuns politik”, säger Anders Berglöv (S) som är kommunalråd i Flens kommun. Han ser dock sig som en övergångslösning och räknar inte med att sitta kvar mandatperioden ut.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Flen2019-05-21 17:15

När Europaparlamentets ledamöter valdes 2014 nyttjade 51 procent av Sveriges invånare sin rätt att rösta. I Flen var det dock bara 46,45 procent som gjorde det. Men rösträtten kommer också med en skyldighet mot demokratin, anser Anders Berglöv (S), kommunalråd i Flen.

– Det är konstigt med människor som har en massa åsikter om hur saker borde vara och om vad politiker gör, men som inte tar chansen att påverka. Då tycker jag att man har förverkat sin rätt att ha åsikter.

En anledning till det låga röstdeltagandet kan vara att EU-politiken känns abstrakt, men den påverkar livet även i Flen.

– Det finns ju väldigt mycket pengar som kanaliseras ut via regionala och sociala fonder och landsbygdsprogram som påverkar mycket även här. Mycket av de politiska diskussionerna som förs i EU, inte minst de som först om migrationen just nu, påverkar också en kommun som vår, säger Anders Berglöv.

Är murar rätt instrument för att forma vår framtid? För Anders Berglöv är det den centrala frågan i årets val.

– Vi har politiska krafter som vill bygga murar runt vårt land, det finns starka politiska krafter inom EU som vill bygga murar, och så finns det de som vill bygga murar utanför EU:s murar. Donald Trump vill bygga murar … Tror vi att det är svaret på framtiden? Vi har en värld som växer samman explosionsartat i dag, både med migrationsrörelser över jordklotet men också med den tekniska utvecklingen.

Själv tror han på en mer öppen värld och anser att EU är det viktigaste instrumentet för att bejaka en sådan.

– Murarna är ingen lösning för mig, säger han.

När det gäller den egna kommunen, som delar problematik med många andra i landet, oroar han sig främst för äldrevården och arbetslösheten. Dessutom funderar han på varför Flen dras med sitt envist dåligt rykte.

Enligt Berglöv kommer man att behöva investera och bygga mycket för att möta de äldres behov och i höst hoppas han att man ska ha en tydlig strategi för hur man bäst kan göra det.

Han beskriver Flens befolkningsstruktur som timglasformad, med många barn och äldre.

– Den arbetsföra befolkningen är dock liten och däri ligger den andra stora utmaningen, säger han och tillägger att bostadsbyggande är en del av lösningen på det problemet.

Ett annat problem är den höga arbetslösheten och Anders Berglöv beskriver Arbetsförmedlingens sorti som ”närmast katastrofal”.

– Vi är en kommun med lägre socioekonomisk nivå än med andra. Våra arbetslösa kanske har lite längre väg till en ordinarie arbetsmarknad och då tycker jag nästan att det är huvudlöst att ta bort den kompetensen.

Men det finns också saker som Berglöv talar stolt om. Som naturen och småskaligheten.

– Vi har nära till varandra. Jag kan verkligen se en fördel i att man möter och får en relation till varandra.

Han nämner också de goda kommunikationerna.

– Det ger folk här möjlighet att ha en boendekvalitet som är hög och samtidigt närhet till en stor arbetsmarknad, säger han.

Han ser dock ett problem när det gäller inställningen gentemot Flen.

– Har man en självbild om att vi inte är så bra? Eller är det omgivningen som har en bild av att Flen inte är något bra? Jag vet inte. Men det är något vi får arbeta med. För förutsättningarna finns här.

matilda.kvarnstrom.lantz@ekuriren.se

Det politiska styret i Flen

Kommunalrådet Anders Bergöv (S) leder det politiska kommunarbetet i minoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, med totalt 19 av 45 mandat. Att styra i minoritet är nytt och fortfarande ovant. "Det finns ett ansvar under den här mandatperioden som alla politiska partier i fullmäktige ytterst måste ta", säger han, och berättar att han uppplever en stor vilja att samarbeta över partigränserna i kommunen.

Istället för den ”majoritetsplattform” som brukar presenteras har man lagt fram en ”viljeinriktning”. "Vi kan ha en vilja, men det är inte säkert att fullmäktige alltid tycker att den är bra", säger Berglöv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om