Besked: Volvo flyttar till Talja-området

Volvo parts har beslutat att lämna sina centralt belägna lokaler på Drottninggatan för att flytta till industriområdet Talja. Samtidigt föreslår kommunstyrelsen att Flens kommun ska köpa fastigheten, som nu ska tömmas, för 74 miljoner kronor.

Stora förändringar väntar för Volvo Parts, som är en av kommunens största privata arbetsgivare.

Stora förändringar väntar för Volvo Parts, som är en av kommunens största privata arbetsgivare.

Foto: Seda Aksoy

Flen2019-06-11 14:34

Kommunstyrelsen föreslår för kommunfullmäktige att Flens kommun ska köpa fastigheten på Drottninggatan för 74 miljoner kronor. Frågan tas upp under sammanträdet på torsdag och Anders Berglöv (S) som är kommunstyrelsens ordförande är inte speciellt nervös.

– Vi har haft en ganska lång förankringsprocess i de politiska partierna och har mötts av en stor enighet, säger han.

Så du tror att ni får igenom förslaget?

– Ja, något annat skulle förvåna mig, säger han.

Han framhåller att Volvo är en stor och viktig arbetsgivare i Flen och att man är väldigt mån om att de ska stanna kvar i kommunen. Samtidigt beskriver han det föreslagna köpet som strategiskt och säger att man ser stora möjligheter för fastighetens placering i staden.

– Placeringen av Volvo och den tunga trafik som går ner till Volvo påverkar naturligtvis möjligheterna att förtäta staden och stadens utveckling när det gäller bostadsbyggande och liknande, säger Anders Berglöv.

På sikt skulle industriområdet kunna omvandlas till ett bostads- och handelsområde.

– Det skulle förstärka Flen som stad. Med tanke på de kommunikations- och pendlingsmöjligheter vi har i framtiden så ser vi det här som en väldigt strategisk markegendom, säger han.

Anders Berglöv ser också fördelar med att den tunga trafiken som industrin medför flyttas bort från området med den nybyggda skolan.

– Det är klart att det är en fördel, både miljömässigt men också trafiksäkerhetsmässigt, säger han.

Volvo parts har funnits i Flen sedan 1960, då företaget startade sin motorrenovering och marinmotortillverkning i staden. Nu lämnar de alltså sin plats på Drottninggatan för att flytta verksamheten till Talja-området. Företaget beräknas flytta i slutet av nästa år.

Vad hade det inneburit om Volvo hade valt att lämna kommunen?

– Det är klart att det hade varit väldigt negativt. Av den arbetsstyrka som finns på Volvo är det en stor andel som bor i kommunen. Om de hade tvingats flytta eller bli arbetslösa hade det spätt på ett problem vi redan har i stor omfattning, nämligen arbetslösheten.

Volvo Parts historia i Flen

1850 öppnades ett sågverk på platsen där Volvo står i dag, men 1912 startade i stället Olléns tröskmaskins­fabrik där. Olléns köptes 1949 upp av konkurrenten Bolinder-Munktell i Eskilstuna, som ett år senare införlivades i Volvokoncernen.

1960 flyttade Flens produktion av skördetröskor till Hallsberg. I Flen påbörjades då Volvo Parts moderna historia i och med att företaget började med motorrenovering och marinmotortillverkning. Det senare lades ned 1993.

2003 expanderade Volvo genom att bygga en ny monteringshall och 2008 blev fabriken i Flen en del av en större renoverings­division inom företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om