– Jag tänker på politiken som ett fotbollslag. Om alla ska springa och skjuta mål, kommer det inte fungera. Alla har en roll att spela, och alla har olika styrkor, det är så man kommer framåt tillsammans, säger Björn Carlsson (C).
När Johanna Tegelstam av personliga skäl, valde att kliva av gruppledare efter årsskiftet, tog Carlsson över. Tegelstam fortsätter dock (fotbolls)matchen som vice gruppledare.
Carlsson är född och uppvuxen i Flen. Hans politiska karriär startade när han engagerade sig politiskt som 18-åring på värnpliktsriksdagen i Örebro, då Roine Carlsson (S) var försvarsminister.
– En gång i tiden var jag Flens yngsta politiker. Morsan har sparat en löpsedel från tidningen Folket, med rubriken "Flensbo gjorde kupp mot minister", berättar Carlsson stolt.
Då ifrågasatte han statens upphandlingar av transporter, och ansåg att pengarna skulle användas till förstärka värnpliktens dagspenning.
Carlsson har ett förflutet i Socialdemokraterna, och har tidigare jobbat med skolpolitik. Han var till exempel med när gymnasieskolan byggdes i Flen, under 90-talet. Sedan gjorde han ett långt uppehåll i politiken men nu är han tillbaka sedan två mandatperioder.
– Jag tycker det fanns ett otroligt behov att få tillbaka den folkligt förankrade politiken. Det är den viktigaste uppgiften vi har – att minska avståndet mellan människorna och de som styr, säger han.
Nyfikenhet har drivit honom, och tidens tand har format honom. Han har fått livserfarenheter genom att arbeta, berättar han. Han får energi i mötet med människor.
– När jag slår mig ner på parkbänken med A-lagarna för att prata med en barndomsvän, kan jag ibland få konstiga blickar. Men man måste lyssna, man måste ta in alla människor. Man får aldrig hamna i en situation där man klappar någon på huvudet, säger han.
På samma sätt tänker han kring sin hjärtefråga. Björn Carlsson vill att folk ska flytta till Flen, och vill jobba för att få bort segregationen.
– Vi pratar ofta om hårdare straff, eller om fler fängelser. Men till syvens och sist handlar det om att vi har exkluderat människor i vårt samhälle. Där har vi har misslyckats.
Att alla människor har en inre strävan att göra bra ifrån sig, på jobbet, eller i familjelivet, eller med en partner, sammankopplar alla människor. Men är man exkluderad från samhället från början, skapar man andra normer kring vad som är rätt och riktigt, anser Björn Carlsson.
– Lyckas du med att sälja knark, eller med att hålla dig undan från polisen, är det samma sak som att en annan gör bra ifrån sig på jobbet, det är ingen skillnad rent känslomässigt, det måste man ha klart för sig.
Han ser att den stora arbetslösheten också kan vara en stor möjlighet för Flens kommun, om man hittar rätt verktyg.
– De mindre företagen är inkörsporten till framtiden. Om de tar emot och anställer, och integrerar människor, så kan kommunen också växa och bli attraktiv.
Dessutom ligger ett viktigt arbete i att tvätta bort den dåliga stämpel som Flens kommun ibland har, och inte förtjänar, enligt honom.
– Det är väldigt mycket som är bra i Flen och vi har enorma möjligheter. Jag tror att de som bor här, och de som väljer att flytta hit, är viktiga ambassadörer för Flen. Om de talar bra om Flen och vår utveckling, så kan vi växa tillsammans.